Hodanje je dobro za zdravlje, a nakon jela čini sjajne stvari: ovih šest savjeta potaknut će vas da odmah navučete tenisice i krenete

Hodanje je samo po sebi solidna vrsta tjelovježbe, ali hodanje nakon jela još je korisnije za tijelo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu te smanjuje osjećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava spavanje te ubrzava cirkulaciju, piše N1.

Dnevno se preporučuje napraviti 10.000 koraka, a deset dobrobiti sasvim je dovoljan poticaj da da uskočite u trenirku, navučete udobne tenisice i uputite se vani.

1. POBOLJŠAVA PROBAVU

Nakon jela sve se hranjive tvari, kao što su proteini, elektroliti, voda, vitamini i ugljikohidrati, počnu razgrađivati u tijelu kako bi ih krv prenijela tamo gdje je potrebno. Hodanje nakon jela pospješuje taj proces jer ubrzava kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutošću nakon jela. Na taj ćete način izbjeći pospanost i tromost, zbog kojih nakon jela često poželite prileći.

2. POBOLJŠAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati nivo glukoze u krvi, znatno uspješnije nego u bilo kojem drugom dijelu dana. To posljedično smanjuje rizik od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, što znači da nećete osjetiti uobičajeni “nalet šećera”, pa se zatim srušiti od umora.

3. SMANJUJE STRES

Šetnja nakon jela može imati smirujući učinak na tijelo, a to može poboljšati raspoloženje i koncentraciju. Hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji podstiče dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje te povećava pozitivne osjećaje, navodi N1.

4. SMANJUJE BOL U MIŠIĆIMA

Ako osjećate bol u mišićima zbog vježbanja, hodanje je jednostavna vježba koja, osobito nakon jela, može olakšati bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva djeluje poput podmazivača jer šalje hranjive tvari u stanice, a istovremeno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. UBRZAVA CIRKULACIJU

Hodanje poslije jela poboljšava protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultirat će zdravijim krvožilnim sustavom koji će transportirati hranjive tvari potrebne za kosti, mišiće i organe kako bi radili učinkovitije.

6. POBOLJŠAVA SPAVANJE

Kratka šetnja nakon večere omogućit će vam bolji san. Brže ćete zaspati i san će biti dublji, jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja, piše N1.

(Slobodna Dalmacija)

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com