I dio opozicije se nudi Dodiku

BANjALUKA – Ozbiljniji pregovori o formiranju nove vlasti, odnosno o tome ko će zasjesti u ministarske fotelje trebalo bi da počnu već sljedeće sedmice, a sudeći prema prvim porukama iz stranaka koje su i ovaj put pobijedile na izborima, na formiranje Vlade RS se neće dugo čekati.

Novi saziv republičkog parlamenta trebalo bi da bude konstituisan veoma brzo nakon potvrde mandata, a Ustav precizira da predsjednik Republike predlaže mandatara za sastav Vlade Srpske koji prvo mora da dobije podršku u Narodnoj skupštini da bi zasjeo u fotelju premijera i za prolazak njegovog kabineta, u kojem je 16 ministara.

Uslovi za zvanično otpočinjanje konsultacija o mandatu i podjeli izbornog kolača biće stvoreni već naredne sedmice, kada ističu rokovi za potvrdu rezultata opštih izbora održanih 2. oktobra.

U političkim kuloarima već su počele spekulacije o tome kojoj stranci bi mogla da pripadne koja pozicija, ali pominju se i neka imena. Jedno od njih je aktuelnog premijera Srpske Radovana Viškovića, koji je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali prema nekim informacijama, on će vratiti mandat te ostati na čelu republičke Vlade. Takođe, kao potencijalni novi predsjednik Narodne skupštine pominje se lider SP-a Petar Đokić.

Da bi Srpska veoma brzo trebalo da dobije novu vlast, najavio je u petak lider SNSD-a Milorad Dodik.

Odnos snaga u Narodnoj skupštini nakon izbora (Mandati)

SNSD 29

SDS 13

PDP 8

SP 5

Pokret za državu 5

DEMOS 5

Ujedinjena Srpska 4

Za pravdu i red

Nebojša Vukanović 4

DNS 4

NPS 3

SPS 3

– Mislim da neće proći više od mjesec i da ćemo imati Vladu i Skupštinu u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

On je, naime, u nekoliko navrata nakon opštih izbora pominjao mogućnost da u Srpskoj bude formirana koncentraciona vlada zbog geopolitičkih problema i promjena, a pozvao je sve kojima je Srpska na prvom mjestu da stanu uz vladajući blok u kojem su SNSD, DEMOS, SP, NPS i Ujedinjena Srpska.

Dodikov stav o brzini formiranja nove vlasti dijeli prvi čovjek DEMOS-a Nedeljko Čubrilović. Za “Glas” je poručio da bi sve trebalo da bude gotovo prije novogodišnjih praznika.

– Nije bilo pregovora, a jedino je izvjesno za sada da koalicija koja je stala iza kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH ostaje jedinstvena – rekao je Čubrilović.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ne krije da su obavljeni već neki razgovori te da će biti nastavljeni.

– Ovo je jedan od najizazovnijih mandata. Moramo imati operativnu i brzu Vladu, Skupštinu koja ima prohodnost za odluke. To je najveća odgovornost vladajuće koalicije. Ovo će biti maraton na četiri godine, a ne trka na 100 metara – istakao je Stevandić za “Glas”, a na pitanje da li US ima afiniteta prema nekim resorima, naglasio je da će prvo pregovarati sa partnerima.

I dok, barem prema izjavama, SDS, PDP i Pokret za pravdu i red na čijem je čelu Nebojša Vukanović ostaju čvrsto u opoziciji, u SPS-u i DNS-u tvrde da su otvoreni za razgovore sa svima, a u interesu, kako kažu, Srpske.

Prvi čovjek DNS-a Nenad Nešić kaže za “Glas Srpske” da ta stranka u potpunosti ostaje privržena politici nacionalnog jedinstva o pitanju opstanka u BiH, poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije Srpske.

– Spremni smo da sarađujemo sa svima koji su spremni da štite interese Srpske. DNS će raditi u njenom interesu, da li kao vlast ili opozicija, a o tome ćemo odluku donijeti u narednom periodu – istakao je Nešić.

Sličan stav je prenio i lider SPS-a Goran Selak.

– Postali smo parlamentarna stranka i čestitali smo pobjednicima. Važno je što prije formirati vlast. Vidimo u javnosti poziv da se okupimo oko Srpske, a najvažniji stubovi SPS-a su zaštita vitalnih interesa srpskog naroda i ekonomsko-socijalna pitanja. Čekamo konačnu potvrdu rezultata, a odazvaćemo se na konsultacije kada za to bude vrijeme kod predsjednika Republike – zaključio je Selak u izjavi za “Glas Srpske”.

(glassrpske.com)