Integrisanje BiH u EU sistem upravljanja granicom

U Sarajevu je danas upriličeno zvanično otvaranje pregovora o Statusnom sporazumu o Frontex-u sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj sporazum će omogućiti Frontex-u (Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu) da rasporedi svoje stalne snage na teritoriji BiH, na zahtjev nadležnih vlasti, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom.

Prije početka pregovora o tekstu sporazuma, medijima su se obratili ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi.

Nešić je rekao da će Frontex ojačati naše granice i njihovu nepropustivost za prijetnje i organizovani kriminal u ovo vrijeme nelegalnih migracija.

„Pregovaračkim timovima želim da efikasno privedu ovaj posao kraju. Na čelu našeg tima je gospodin Kuprešaković, direktor Granične policije BiH i zaista vjerujem da će takva osoba velo brzo, na obostrano zadovoljstvo, dovesti do kraja ovaj pregovarački proces i da ćemo potvrditi da nema evropske kolektivne bezbjednosti bez BiH i da nam je mjesto u Evropskoj uniji“, kazao je Nešić.

Šef Delegacije EU u BiH je rekao da je primjetan primjetan napredak u rješavanju bezbjednosnih izazova u posljednjoj godini.

„Ostvareni su koraci naprijed, kao što su otvaranje kancelarije Europol-a, poboljšanje razmjene podataka, završeni su pregovori sa Eurojust-om i sada Frontex. Kada se radi o evropskom putu BiH, mi iz EU djelujemo kao jedinstven tim sa jedinstvenim pristupom. Vrata EU su otvorena i ovu priliku trebate iskoristiti. Ostala su još tri zakona: o sprečavanju pranja novca, sudovima i o sukobu interesa“, kazao je Satler.

Zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi je rekao da bi ovaj sporazum trebao omogućiti da evropski i bh. graničari rame uz rame štite granice.

„Slično kao i Europol, ovo je veoma važan korak. Ovo je više od saradnje u vidu podrške“. kazao je on, dodajući da je najveći pritisak nelegalnih migracija na našim graničnim službenicima, a moramo uložiti i sve napore da obezbjedimo human tretman osoba koje migriraju, te obezbjediti da naša kolektivna bezbjednost nije ugrožen.

„Nadamo se da će ovi pregovori biti brzo završeni kako bi saradnja naših službenika počela, a to podrazumjeva između ostalog zajedničke patrole, obuke, upotrebu savremenih alata u smislu detekcije i nadzora nad granicama itd. Ovo je integrisanje BiH u naš sistem upravljanja granicama.“, kazao je Onidi.

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje ovih pregovora je jedan od prioriteta koje je BiH trebala da ispuni prije sjednice Evropskog savjeta u martu, na kojoj će se raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

(rtvbn)