Kada bi žene naplatile svakodnevno kuvanje, čišćenje, pranje, peglanje, brigu o deci… ZARADILE BI NAJMANJE OVU PLATU

Kada bi domaćice u Srbiji bile plaćene za to što četiri i po sata dnevno provedu u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu, a pri tome se ispoštovale sve zakonske odredbe vezane za broj radnih dana u mesecu, imale bi platu od skoro 600 evra!

Toliko, naime, košta tih 270 minuta koje žena u Srbiji, svejedno da li je zaposlena ili ne, svakog dana posveti kuvanju, čišćenju i raspremanju doma, pranju i peglanju, te brizi o deci, a što je sve, kako se definiše, neplaćeni rad.

Žene na neplaćenim poslovima duplo više od muškaraca

A kako je pokazalo istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS), sprovedeno u periodu od aprila 2021. do aprila 2022. godine, žene u tim takozvanim neplaćenim poslovima provedu dvostruko više vremena nego muškarci.

Žena domaćica kako god, išla na posao ili ne

S druge strane, pokazuje ovo istraživanje RZS o korišćenju vremena, na plaćenim poslovima žene u Srbiji rade sat i po manje od muškaraca, piše portal Blic.

Podaci izvedeni iz publikacije RZS „Žene i muškarci u Srbiji” praktično potvrđuju stereotip po kojem je žena u Srbiji, bez obzira na to da li je zaposlena ili ne, “u osnovi domaćica”:

 • Žene najveći deo svog slobodnog vremena provode u kuvanju, pečenju i pripremanju obroka – gotovo sat i po vremena.
 • Muškarci, pak, kuhinjom se bave deset minuta dnevno.
 • Kada izađu iz kuhinje, žene postaju čistačice u trajanju od sat vremena dnevno, pošto se bave čišćenjem i spremanjem kuće, odnosno stana i dvorišta.
 • Muškarci na ovim poslovima, s druge strane, provedu samo 15 minuta.
 • Žene za pranje i peglanje veša potroše narednih 90 minuta
 • Muškarci se rubljem bave – jedan jedini minut!
 • Žene u proseku provedu i dvostruko više vremena od muškaraca baveći se sopstvenom decom – 38 naspram 17 minuta
 • “Ravnopravnost” polova za sve neplaćene poslove postignuta je samo u segmentu kupovine – i žene i muškarci u tome provedu po 20 minuta dnevno

Sve su svemu, statističari su izračunali da od 12 meseci u jednoj godini, žena u Srbiji skoro ceo jedan mesec provede u kuvanju, čišćenju, pranju, peglanju i brizi o drugim članovima porodice, najviše deci, što sve spada u neplaćeni rad.

Za neplaćeni rad žene bi mogle da zarade više od 500 evra mesečno

A kada bi bio plaćen, zaposlena žena u Srbiji bi za tih dodatnih četiri i po časa navedenih kućnih poslova mogla da zaradi barem oko 600 evradok bi nezaposlena domaćica zaradom daleko prevazišla minimalac.

Prosečna satnica spremačice u Srbiji iznosi 800 dinara

FOTO: SHUTERSTOCK / RAS SRBIJA

Prosečna satnica spremačice u Srbiji iznosi 800 dinara
Računica je, naime, sledeća:

 • Prosečna satnica šefa kuhinje u Srbiji, jer uzimamo u obzir da je žena u ovom slučaju odgovorna za obroke za porodicu, iznosi 590 dinara, pa tih sat i po vremena koliko žena provede u kuvanju, pečenju i pripremanju jela, košta 885 dinara.
 • Potom, sledećih sat vremena čišćenja i raspremanja doma košta 800 dinara koliko u Srbiji iznosi prosečna satnica žena koje su profesionalno angažovane na poslovima čišćenja i raspremanja stambenih i poslovnih prostorija.
 • S obzirom da u opis tog posla spada i pranje i peglanje veša, za koje žena izdvoji još sat i po svog slobodnog vremena, za to bi mogla još da zaradi 1.200 dinara dnevno.
 • Konačno, prosečna satnica dadilja u Srbiji iznosi 600 dinara, pa bi za pola sata dnevno brige o deci, a da joj je taj posao plaćen, žena mogla da zaradi još 300 dinara dnevno.
 • Sve ukupno, prosečna stanovnica Srbije za četiri i po sata ovih domaćinskih, ali neplaćenih poslova, propušta da dnevno zaradi ukupno 3.185 dinara.
 • Ako uzmemo u obzir da jedan mesec ove godine, kako pokazuje baza RZS, ima 21 radni dan, žena bi tako za obavljanje ovih kućnih poslova i brige o domaćinstvu mesečno zaradila 66.885 dinara, odnosno, blizu 567 evra mesečno ili 6.804 evra godišnje u neto iznosu!

Podsećamo, po poslednjim podacima RZS prosečna neto plata u Srbiji je 86.738 dinara, dok je januarska minimalna zarada bila 49.864 dinara.

Napominjemo i da je ova računica proizašla iz suve statistike, te da mnoge žene rade i mnogo više od ovoga, a pogotovo one domaćice koje su non-stop u kući, odnosno nemaju svoj stalni posao na koji odlaze.

Pre četiri godine neplaćeni rad koštao skoro 3.000 dinara dnevno

Ova plata za “neplaćeni posao” u domaćinstvu, inače, veća je nego što je bila pre četiri godine, kada je slično istraživanje o tome koliko košta utrošeno slobodno vreme domaćice u Srbiji, sprovela Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. To istraživanje je pokazalo da žena u Srbiji, koja je u toku dana kuvarica, spremačica, vaspitač i medicinska sestra, propušta da za sve ove “neplaćene poslove” dnevno zaradi 2.918 dinara, mesečno 546 evra, odnosno, 6.560 evra neto godišnje.

“Neplaćeni poslovi”, pokazuje statistika, u Srbiji predstavljaju čak 21,5 odsto vrednosti nacionalnog bruto društvenog proizvoda, dok u stalim zemljama on čini između sedam i devet procenata vrednosti BDP-a.

Zaključak je jasan – sve ono što u prosečnom srpskom domaćinstvu radi žena, u većini razvijenih zemalja te poslove obavljaju specijalizovani servisi.

Muškarci jedino više obavljaju kućne popravke i brinu o ljubimcima

Kako je pokazala publikacija RZS “Žene i muškarci u Srbiji”, jedina neplaćena aktivnost kojom se muškarci bave više od žena jeste popravka i renoviranje kuće, baštovanstvo i briga o kućnim ljubimcima, čemu se muškarci dnevno posvećuju 45 minuta. S druge strane, navodi statistika, žene se tim poslovima bave dnevno bave ukupno 14 minuta.

(Blic)