Kako da pripremimo automobil za zimu na nemački način

Znamo za čuvenu rečenicu koju Bata Stojković izgovara u filmskom ostvarenju „Ko to tamo peva“ – „nemačka ‘medecina’ je najbolja na svetu“.

Priprema vozila za zimu je ozbiljan posao, ali bez obzira na to, prostora za humor uvek ima. Dakle, sedite, zavalite se i uživajte u komičnom vodiču fokusiranom na pripremu automobila za zimu.

Jedna od najvažnijih stvari na jednom četvorotočkašu su gume. Džabe napredna elektronika, ogromna konjica i slično, ako pneumatici nisu korektni. Mislite da možete na zimskim gumama voziti po ledu? Pa, možete probati, baš kao što možete probati da se „all season“ pneumaticima probijate kroz dubok sneg.

Kada je vaš automobil opremljen korektnom garniturom pneumatika, vreme je da se uverite da može da se zaustavi. Imati komplet svežih pločica i diskova je mnogo bezbednije nego voziti s istrošenim komponentama, zar ne? Možda bi trebalo da ih zamenite.

Kao što našim venama i arterijama teče krv, tako kroz creva u automobilu cirkulišu razne tečnosti. Bez njih, automobil je „mrtav“. Veoma je važno menjati tečnosti po uputstvu i redovno proveravati njihov nivo. Sveža rashladna tečnost, tečnost u kočnom sistemu, kao i motorno ulje, od velike su važnosti za „sreću“ vašeg automobila.

Zimi se vetrobran redovno prlja, brisači se koriste češće, tako da je dobro nabaviti nov par pred zimski period. Vožnja s istrošenim metlicama brisača zna da bude čak veoma rizična.

Sada kada ste pripremili automobil za zimu, spremni ste da se uputite na put. Zapravo, mnogi od ovih saveta važe za čitavu godinu. Ukoliko vodite računa o svom vozilu, ono će voditi računa o vama.

Izvor: AutoRepublika