KLELI SE U CIK, A SAD GA KUNU: Lideri opozicije u Srpskoj se ne mire sa utvrđenim rezultatima izbora u BiH

 

OPOZICIJA u Srpskoj, koja je sve nade polagala u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, nakon utvrđivanja rezultata na proteklim Opštim izborima i proglašenja Milorada Dodika, lidera SNSD za pobednika i predsednika Republike Srpske, sada baca drvlje i kamenje na tu instituciju!ž

Dan nakon objavljivanja rezultata CIK-a lider SNSD je rekao da će Srpska vrlo brzo formirati vlast, a za BiH se ne zna.

– Čim se potvrde mandati na formiranje vlasti neće čekati dugo. Nova vlada Srpske biće formirana veoma brzo, a Narodna skupština odmah nakon inauguracije. Mislim da neće proći više od mesec dana i da ćemo imati Vladu i NS RS – poručio je Dodik.

Dok Dodik govori o budućim planovima, lideri opozicije ne mire se sa utvrđenim rezultatima izbora. Predsednik PDP-a, Branislav Borenović najavio je žalbu na odluku CIK BiH o potvrđivanju i objavljivanju rezultata za predsednika Srpske.

– Naravno, nećemo odustati, nastavićemo borbu za fer i zakonite izbore svim pravnim i demokratskim sredstvima. Nakon što je sam CIK na sednici naveo brojne neregularnosti i kršenja izbornog zakona, doneti ovakvu odluku je zatvaranje očiju pred očiglednom izbornom krađom – rekao je Borenović.

Branislav Borenović, Foto RTRS

I Trivićeva je poručila da ne prihvata rezultate CIK-a za predsednika Srpske. Ona tvrdi da su izborni rezultati „tačan zbir netačnih podataka“ i da je očigledno da je Centralna izborna komisija BiH podlegla pritiscima.

Takođe, lider SDS-a Mirko Šarović, koji je bio kandidat za srpskog člana Predsedništva, i koji je s druge strane priznao ubedljiv poraz, poručio je da se ne miri sa rezultatima CIK-a za predsednika Srpske.

Milorad Dodik, Foto „Tviter“

Iako je CIK potvrdio rezultate koji su bili poznati i dan nakon izbora, burna i konfuzna sednica CIK-a potvrdila je da ova organizacija gubi kredibilitet u BiH.

– Sva ova drama od izbora naovamo je pokazatelj ozbiljnog problema koji postoji u toj instituciji. Previše kontradiktornih informacija, grešaka u računanju, u radu. Konačno je saga završena i potvrđeno je ono što je bilo jasno već nakon preliminarnih rezultata od 3. oktobra – kazao je politikolog Vojislav Savić za „Novosti“.

Jelena Trivić, Foto SRNA

ČESTITKA PREDSEDNIKA VUČIĆA

POBEDU na izborima lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čestitali su brojni zvaničnici, ali i srpski intelektualci i umetnici, a prvi je čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Primite iskrene čestitke povodom izbora za predsednika Republike Srpske i najbolje želje za uspeh na odgovornoj dužnosti. Uveren sam da ćete se sa svojim političkim iskustvom odgovorno nositi sa različitim izazovima današnjice, čuvajući ujedno mir i stabilnost u BiH – istakao je Vučić, dodavši da Dodik uvek može da računa na iskreno prijateljstvo Srbije.

Ranije su Dodiku čestitku uputili mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

 

 

(Novosti.rs)