Ko će kupiti Fabriku šećera iz Bijeljine?

Na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca, odlučeno je da Oglas o prodaji Fabrike šećera u Bijeljini bude raspisivan svakih 15 dana.

Posljednja licitacija propala je, jer nije bilo zainteresovanih za kupovinu, po cijeni od 9 miliona maraka. U svakom narednom oglašavanju, cijena će biti za 500 hiljada manja, sve do sedam miliona maraka.

Trinaesta licitacija Fabrike šećera u Bijeljini nije bila uspješna, pa će već za nekoliko dana biti ponuđena za iznos od 8,5 miliona maraka. Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže da su ovakvu odluku donijeli da bi olakšali proceduru.

– Donesena je odluka da na svakih 15 do mjesec dana smanjujemo cijenu za 500.000 maraka. To smo već uradili, ovo je sada treći put, bilo je 9,5 miliona, 9 miliona i 8,5 miliona. Licitacija je zakazana za 17.februar – izjavio je Matić.

Na ovaj način će se oglašavati prodaja do iznosa od sedam miliona. Predsjednik odbora povjerilaca Šećerane Vojislav Nikolić naglašava da su osim ovog bila još dva prijedloga o načinu prodaje Šećerane. Smatra da, kao i u prethodna dva slučaja, ni na narednoj licitaciji neće biti zainteresovanih.

– Mi svi mislimo da se niko neće pojaviti dok se ne dođe do iznosa od sedam miliona. To je logično, kad je već objavljeno da je takav mehanizam prodaje, zašto bi se neko sad prijavio da to kupi za osam, kad može za sedam miliona – naglasio je Nikolić.

Predstavnik većinskog broja povjerilaca Faik Muhić očekuje prodaju Šećerane u naredna dva mjeseca.

– Za očekivati je da se u naredna dva mjeseca izvrši prodaja imovine stečajnog dužnika. Teško je sada reći za koji iznos. To, naravno, ovisi o interesovanju koji budu pokazali budući kupci – poručio je Muhić.

Do sada je bilo više zainteresovanih domaćih i kupaca iz inostranstva. Među najkonkretnijim su Goran Vajkić iz Banjaluke koji je nudio 6,9 miliona maraka, te kompanija Pavgord za pet miliona. Skupština povjerilaca je odlučila da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

Izvor: rtrs