Koronavirus stigao u Crnu Goru? Izolovan pacijent sa simptomima

Crnogorski državljanin je nedavno boravio u Kini.

Pacijent, koji je boravio u Kini, izolovan je na Infektivnoj klinici u Podgorici zbog sumnje da je zaražen virusom korona.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je pacijent dobrog stanja, da nema temperaturu i da dobro se oseća.

Mugoša je naveo da situacija pacijenta malo odudara od kliničke slike koja je predviđena da se pojavi kada je riječ o virusu korona.

On je dodao da su u Crnoj Gori već urađene određene analize i one su negativne, pa će, u dogovoru sa Institutom za mikrobiologiju u Ljubljani, nalazi ovog pacijenta biti poslati na dalju analizu, prenose crnogorski mediji.

Mugoša je istakao da su male verovatnoće da je u pitanju virus korona, ali da se mora uraditi onako kako to nalažu propisi Svetske zdravstvene organizacije.

On je podsetio da je od virusa korona do sada u svetu umrlo 725 ljudi, a obolelo oko 35.000.

„Smrtnost nije tako visoka, ali jeste infektivnost. Virus ima jedan pandemski potencijal i zbog toga je toliko aktuelan“, naglasio je Mugoša i dodao da u poslednja dva dana postoji blaži pad broja obolelih.

Prema njegovim rečima, to ne sme da zavara nikoga u Crnoj Gori, koja je turistička destinacija, već moraju biti oprezni, a sistem spreman.

Građanima je savetovao da izbegavaju kontakt sa ljudima koji ima neki vid infekcije, da ne idu u područja gde je ona prisutna, da vode računa o ličnoj higijeni i da nose maske ukoliko postoji sumnja na infekciju.

Izvor: SRNA / mondo.rs