Matija Bećković predložio da se Teslin prah položi kod Hrama Svetog Save

Udruženje književnika Srbije, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, priredilo je danas tribinu „Književna besjeda o Nikoli Tesli“, gdje je akademik Matija Bećković predložio da Teslini posmrtni ostaci budu sahranjeni kod Hrama Svetog Save.

U telefonskom obraćanju prisutnima na skupu u sjedištu UKS, Bećković je poručio da bi “bilo najpravednije poslije 80. godina da se Teslin prah, koji je u muzeju, prenese i položi pred hram Svetoga Save, pored praha (Mihajla) Pupina”.

– Tako bismo imali Teslu i Pupina ispred hrama, kao što imamo Vuka (Karadžića) i Dositeja (Obradovića) ispred Saborne crkve u Beogradu – poručio je, između ostalog, Bećković.

Na skupu je pročitan govor ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je podsjetio da je ministarstvo proglasilo “Teslinu godinu, Teslinog naroda”, i pokrenulo stratešku kampanju “Tesla – Energija mira”.

Dačić se zahvalio UKS što se tribinom uključilo u obilježavanje 80. godišnjice kulture sjećanja na američkog pronalazača srpskog porijekla Teslu (1943-2023), koji je “svuda oko nas, jer je ugradio sebe u temelje moderne civilizacije”.

Podsjetivši da živimo u vrijeme velikih globalnih izazova, Dačić je ocijenio da je “za srpski narod, čovječanstvo i čitav Univerzum, Tesla je bio i ostao korifej mira”.

(Agencije)