Merkel: Njemačka u vanrednoj situaciji, brza pomoć privredi

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom virusu korona kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i vanrednoj situaciji.

Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naš je zadatak spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da privreda funkcioniše – rekla je Merkel.

– Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u istoriji naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo – kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze virusom korona.

– U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Generalno bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće – rekla je Merkel u četvrtak naveče nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskršnjih praznika.

– Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze – rekla je Merkel. Ona je istovremeno naglasila da odluku o tome donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i „brzu i nebirokratsku“ pomoć za privredu.

– Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu – rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle preduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz finansijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su donesene mjere na snazi do iza uskršnjih praznika.

– Mi govorimo o sljedećih četiri do pet sedmica. Nakon uskršnjih praznika ćemo se ponovno sastati kako bi razmotrili daljnje mjere – rekao je Soeder, prenosi Hina.

Naglasio je da je situacija ozbiljna.

– Svijet je s virusom korona drugačiji. Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju – rekao je Soeder.

Epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak naveče izvijestio o rastu broja zaraženih.

– Trenutno bilježimo 2.369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1.567 – stoji u saopštenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze virusom korona se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel je u četvrtak poslijepodne najavio odgađanje vanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. aprila na kojem je trebao biti izabran nasljednik Anegret Kramp-Karenbauer na mjestu čelnika stranke.

Izvor: rtrs / Fena