Miladin Stanić za SRPSKAINFO: Mićić je jednom nogom u SNSD

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladin Stanić, smatra da je njegov stranački kolega i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić jednom nogom već zagazio u SNSD.

Komentarišući posljednju izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će kandidat SNSD za gradonačelnika Bijeljine biti upravo Mićić, Stanić ističe da vjeruje kako je ta izjava „više istina, nego laž“.

– To treba pitati Mićića, ali mislim da je to bliže istini nego neistini – rekao je Stanić u intervjuu za Srpskainfo.

Da li smatrate da je ovom Dodikovom izjavom poljuljano povjerenje bijeljinskih birača, koji već godinama daju glas SDS na izborima?

Nije poljuljano povjerenje u SDS već u pojedince. Ista garnitura vlada u Srpskoj već skoro 15 godina, i to zahvaljujući kupovini glasova birača, ali i poslanika i drugih pojedinaca iz opozicionih stranaka. Vjerujem da vladajući imaju više protivnika u narodu nego onih koji ih podržavaju, ali se uspijevaju održati na vlasti upravo tako što kupuju pojedince.

Kako ove priče o pregovorima pojedinaca iz vaše stranke o eventualnoj koaliciji sa SNSD utiče na odnose unutar SDS? Da li se stvara razdor među članstvom?

To samo ujedinjuje iskrene ljude u SDS da se grupišu i drže zajedno. Oni koji su za priču sa SNSD mi to ne možemo zaustaviti, niti zabraniti. Jednostavno, nemamo mehanizma za to. Međutim, reakcija na terenu je takva da su ljudi ogorčeni na one koji ulaze u pregovore i dogovore sa SNSD.

Nedavno ste i vi pozvani na razgovor s Dodikom, ali ste to odbili. Zašto?

Iz prostog razloga jer je to čovjek kojem se ne može vjerovati. Nisam želio da odem na sastanak, pa da onda on to iskoristi kako bi iskonstruisao neku lažnu priču. Sa Dodikom mogu da razgovaram samo javno, pred upaljenim kamerama. U svakom momentu sam spreman da odem s njim na TV duel. Neka samo izabere televiziju i ja ću platiti zakup emisije. Ne želim da se nasamo sastajem s njim i poslužim mu za njegove političke igre. Jednom u životu sam sjedio s Dodikom i onda je izmislio priču kako sam tražio od njega novac da pređem u SNSD i da sam prodavao neko sijeno po Nevesinju, a dolijevao vodu kako bi bilo teže. Dovoljno je da poslušate tri stenograma sa nekih ranijih Dodikovih presova i ovo zadnje što je rekao u skupštini, pa da vidite da to što on priča nema veze sa istinom. U životu nisam sreo takvog manipulatora.

Dakle, tvrdite da niste tražili milion maraka kako bi prešli u SNSD? Kada se taj sastanak koji Dodik spominje uopšte desio?

Jedini put sam sjedio s njim 2012. godine i nije mi jasno zašto to sad pominje, a svih ovih godina ćuti o tome. Da sam tražio novac od njega zar mislite da bih se ovako ponašao? Nikada nisam Dodika molio za ništa, niti njega, niti vlast. Strašno je kakve stvari taj čovek iznosi. Moja poruka mu je da povede brigu o djeci poginulih boraca i da im pokloni onoliko državne zemlje koliko je poklonio ljudima bliskim njemu.

Vi i vaše partijske kolege nedavno ste se našli na udaru kritika, jer ste na sjednici NSRS umjesto o Zakonu o metrologiji pričali o meteorologiji. Da li ste se uopšte pripremali za tu sjednicu?

Tačno, napravio sam grešku. Priznajem da sam preletio. Nisam se uopšte pripremao za tu tačku dnevnog reda. Mi u Klubu SDS uvijek međusobno podijelimo tačke dnevnog reda i svako se pripremi za neku tačku. Nisam se ni pripremao za tu tačku već sam se samo nadovezao na priču kolege. Nije to bilo namjerno već se jednostavno desio previd.

Zašto Klub SDS nije želio da učestvuje u glasanju na posljednjoj posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravljalo o preglasavanju srpskog člana Predsjedništva BiH?

Kako glasati za to da je posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića BiH štetna po vitalni interes Republike Srpske, kada je on prethodno već rekao da nema namjeru da dolazi u zvaničnu posjetu, jer ne želi biti dio „Dodikove političke igre“. Da li je to za vas ozbiljno? Pravi se lakrdija od tih posebnih sjednica. To je isto kao kada smo imali posebnu sjednicu NSRS na kojoj smo trebali glasati za smjenu potpredsjednika NSRS Senada Bratića, a čovjek je prije toga već bio podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Da li se plašite da bi SDS zbog ovakvih poteza mogao izgubiti naklonost birača?

Ne plašim se za to. Priča o tome da smo mi izdajnici je lakrdija ovih koji su na vlasti, a koji pokradoše Srpsku. Veći su izdajnici oni. Sve što vladajući pripisuju nama nazivajući nas izdajnicima, to važi za njih, i još 99 odsto više. Oni će se moći mjeriti sa SDS samo onda kada vrate novac koji su pokrali od ovog naroda. Preko dvije milijarde maraka je pokradeno iz budžeta Srpske otkako su na vlasti.

Izvor: srpskainfo