Moguć i udar na šumsko i vodno zemljište u Srpskoj

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio jedan od članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i donio odluku prema kojoj je ovo zemljište BiH, sličan scenario bi se mogao desiti i kada je riječ o šumskom, ali i vodnom zemljištu u Srpskoj, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U ovom ministarstvu za Glas Srpske je rečeno da postoji realna opasnost da predstavnici bošnjačkih partija iskoriste posljednju odluku Ustavnog suda BiH i podnesu sličnu apelaciju i za šumsko zemljište, koje zauzima oko 52 odsto teritorije Srpske.

– Ne bi nas iznenadilo da se odluče i na taj korak, te na taj način ugroze teritorijalni integritet i suverenitet Srpske, a koji joj je zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Na ovaj način ukupno više od 60 odsto teritorije Srpske bi se našlo na udaru – kažu u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH nezakonit i neustavan presedan protiv kojeg će se boriti svim legalnim sredstvima.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Izvor: SRNA / RTRS