Na ulazu u BiH u autobusu iz Srbije pronađeno 1.740 parfema

BANJALUKA – Službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregled autobusa na graničnom prelazu Rača koji je došao iz Srbije, te u bunkerima našli 1.740 parfema različiti renomiranih robnih marki (Armani, Gucci, Hugo Boss i Tom Ford)“.

Kako je navedeno u saopštenju UiO BiH, u nekoliko odvojenih akcija na području Lukavca, graničnog prelaza Rača i Orašje službenici su oduzeli raznu robu u vrijednosti 109.000 KM.

„Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu ranijih operativnih saznanja, a u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, PU Lukavac, izvršili su pretres putničkog vozila, a sve u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i Suda BiH“, stoji u saopštenju.

Navode da su prilikom izvršenih pretresa pronašli 106 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje.

Takođe, prilikom redovnih provjera prometa roba i putnika na GP Orašje u putničkom motornom vozilu pronađena je veća količina neprijavljene robe tj. airsoft oprema.

Protiv fizičkih lica biće poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

„Vrijednost privremeno oduzete robe u tri navedene akcije iznosi 109.000 KM, a protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka“, navode iz UiO.

Izvor: N.N