„Navikao sam da žele da me sruše“ Đoković: Borba za prvu poziciji na ATP listi je najteži test

Novak Đoković je u centru pažnje na Rolan Garosu pred duel sa Rafaelom Nadalom.

Srpski teniser je u Parizu pričao o borbi za prvo mjesto na ATP listi, a upravo on je rekorder po broju semica provedenih na samom vrhu.

– Biti prvi je najbolje. U svakom sportu težite da budete najbolji, posebno u individualnom. Imao sam sreće da mnogo nedjelja budem prvi reket svijeta. To je uvijek bio glavni cilj svake sezone, pogotovo što igram u istoj eri kao Federer i Nadal. Naravno, to moj uspjeh čini još vrijednijim – poručio je Đoković.

On je dodao i da boravak na vrhu donosi neke manje lijepe stvari.

– Loša strana je stalno uznemiravanje. Ljudi žele da te sruše, žele da te pobijede u svakom meču, bez obzira na kategoriju turnira. Na sreću, navikao sam na taj osećaj. I sve to me još više motiviše – tistakao je Nole, a zatim nastavio:

Borba za titulu broj 1 je najteži test, jer morate dosljedno da provedete celu sezonu. Svako može savršeno da odigra jedan turnir, ili mjesec, ili tri meseca, ili pola godine. Ali da biste postali broj 1 na kraju sezone, potrebno je da igrate dobro 11 mjeseci, da odbranite sve bodove i da stalno savladavate pritisak. Prvo mjesto smatram Everestom individualnih sportova, posebno u posljednjih 15 godina, kada svi pretendenti za prvu poziciju igraju cijele sezone. To nije bio slučaj u prethodnim generacijama. Vrhunski igrači su propustili slem ili dva, a sada su svi toliko profesionalni i svrsishodni da je svaki meč, svaki poen dragocen. Sve to čini boravak na vrhu još vrijednijim.

(BLIC)