NEĆE SA BAKIROM! Procesi formiranja vlasti na nivou BiH jasna poruka nekad neprikosnovenoj stranci SDA

 

PROCES formiranja svih nivoa vlasti u BiH uveliko je u toku, a Srpska je već pri kraju tog posla.

   

Prema svemu sudeći u Federaciji BiH, i na nivou BiH, doći će do velikog iznenađenja, jer Stranka demokratske akcije (SDA), na čijem čelu je Bakir Izetbegović, ispada iz svih kombinacija.

SDA će u vlasti na nivou Federacije, ali i BiH, zameniti koalicija „Osmorka“, koja je porazila Izetbegovića na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. „Osmorka“ je okupila sve stranke u FBiH na čelu sa SDP, koje su već godinama u političkom ratu sa SDA.

– Pregovori oko formiranja vlasti na nivou Federacije su već završeni i HDZ BiH je dao „zeleno svetlo“ za dogovor sa „Osmorkom“. Tim potezom HDZ BiH se osvetio SDA jer je glasovima svog članstva u dva navrata birao hrvatskog člana PBiH Željka Komšića. SDA tako, kako sada stvari stoje, odlazi u opoziciju – kaže za „Novosti“ izvor iz HDZ BiH.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da situacija oko SDA, kao najjače bošnjačke partije koja nakon izbora ide u opoziciju, iako je dobila najviše glasova, predstavlja rezultat nesnažnjenja lidera stranke Izetbegovića, koji je izgubio izbore i tako je krenuo sunovrat SDA na političkoj sceni.

BAKIR Izetbegović, lider SDA, izjavio je da nema nameru DA dopusti da ostane bez uticaja u političkom životu zemlje.

– Ali ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku stranku zameni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspadne i presloži na ispravan način – poručio je Izetbegović.

(Novosti.rs)