Nema privatizacije eneregetskog sektora, RS usmjerena na obnovljive izvore

Republika Srpska i dalje ima najjeftiniju električnu energiju, neće biti privatizacije u energetskom sektoru, a zbog traznicije tog sektora biće građeno sve više objekata iz obnovljivih izvora.

Danas je u Trebinju svečano otvoren Samit energetike na kojem će biti riječi o energetskoj budućnosti Republike Srpske, BiH i regiona.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, otvarajući samit rekao je da energetski sektor biti glavni u razvoju Republike Srpske.

„Sektor energetike ima najveći potencijal i zbog velikog prirodnog bogatstva kojim raspolaže RS. Vlada će nastaviti investicione aktivnosti na izgranji novih eneregetskih objekata uz poštovanje principa očuvanja okoline“, izjavio je Višković

Najavio je da će se pred poslanicima Narodne skuopštine Republike Srpske uskoro naći i novi Zakon o električnog energiji Republike Srpske koji će, između ostalog urediti i oblast punjenje električnih automobila.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović rekao je da ovaj stručni regionalni samit energetike želi unaprijediti rad u energetskom sekturu u regionu.

„Trebamo iskoristiti potencijale energetskih cjelina regiona. Nismo to do danas dovoljno upotrijebili i vrijeme je da kreiramo bolju međusobnu komunikaciju zbog energetske nezavisnoti,“ kaže Petrović.

„Važećim strategijama i planovima razvoja RS previđeno je da u narednih devet godina budu izgrađeni energetski objekti iz obnovljivih izvora, vode, vjetra, sunca i gasa snage 1000 megavata“, najavio je direktor ERS.

Odgovarajući na pitanja novinara kasnije, Petrović je podvukao da neće biti privatizacije u državnom energetskom sektoru u Srpskoj.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa istakao je problem zakonskih rješenja koja još nisu usklađena sa pravilima i obavezama iz međunarodnih ugovora (Zahtjevi EU i međunarodne obaveze BiH u području energetskog sektora sadržane u odredbama Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice).

„Potrebno je sektor energetike prilagoditi ciljevima budućnosti. Svjesni smo činjenice da dosadašnji napredak nije dovoljan“, naglasio je Košarac.

Dodao je da su u BiH svjesni neophodnosti primjene odredbi iz trećeg eneregetskog paketa Eneregetske zajednice.

„Radimo na integrsianim energetskim i klimatskim planovima BiH i formirali smo pet radnih grupa. Do kraja godine planiramo da usvojimo energetsko-klimatski plan“, rekao je Košarac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je na otvaranju da bez politike koja podrazumijeva energetsku održivost regiona i bez pažljivog upravljanja resursima nema budućnosti u regionu, istakavši i važnost novih projekata za razvoj.

Samit energetike u Trebinju traje danas i sutra, a odgovore na ključna pitanja daće više od 400 učesnika i 70 vodećih lidera industrije iz zemalja regiona, koji učestvuju na devet panela.

U rad samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu; vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike, objavili su organizatori.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti BiH zakonodavstva u ovoj oblasti sa Direktivama EU, Energetskom politikom i procesom integracije.

Izvor: Mondo.ba