Novo istraživanje otkriva da postoji optimalno vrijeme za sagorjevanje masti

Iako je vježbanje u bilo koje doba dana dobro za vas, nova studija je pokazala da postoji optimalno vrijeme za trening u zavisnosti od toga da li želite izgraditi mišiće ili sagorjeti masti.

Istraživanje ukazuje da su ovi periodi u danu različiti za muškarce i žene, ali zavisi i od toga šta želite postići.

Kako prenosi BBC, američka studija pratila je 30 muškaraca i 26 žena, svi su bili aktivni, zdravi i stari između 25 i 55 godina.

Učesnici su proučavani 12 sedmica jer su učestvovali u raznolikom fitnes programu, uključujući otpor, izdržljivost, istezanje i sprint.

Podijeljeni u dvije grupe, vježbali su u različito doba dana: jedna grupa je vježbala prije 8:30 ujutro, dok je druga radila istu rutinu, ali između 18 i 20 sati. Svi su slijedili posebno osmišljen plan obroka.

Tokom tromjesečne studije, učesnici su pratili krvni pritisak i tjelesnu masnoću. Istraživači su također testirali njihovu fleksibilnost, snagu i aerobnu moć na početku eksperimenta, a zatim ponovo na kraju.

Svi koji su učestvovali poboljšali su svoje zdravlje i kondiciju. Međutim, postojale su neke prednosti povezane s ranim vježbanjem, a kada je u pitanju sagorijevanje masti na stomaku i smanjenje krvnog pritiska, jutro je najbolje. Ovo je posebno važilo za žene.

Međutim, rezultati sugeriraju da ako je cilj izgradnja mišića, večernji trening je općenito bolji. Za njih se također kaže da pomažu u poboljšanju raspoloženja i dobrobiti.

Činilo se da je doba dana u koje muškarci vježbaju manje utjecalo na njih.

Vodeći autor studije dr. Paul Arcerio, profesor zdravstvenih i ljudskih fizioloških nauka na koledžu Skidmore, rekao je za BBC da ljudi „imaju više mogućnosti da imaju koristi“ od ranog vježbanja.

Međutim, dodao je: „Najbolje vrijeme za vježbanje je ono vrijeme kada to možete uklopiti u svoj raspored.“

(Klix.ba)