Aerodrom Tuzla: Očekuju više od 600.000 putnika

TUZLA – Kroz tuzlanski aerodrom lani je prošlo više od 593.000 putnika, što je povećanje za oko 8.500 u odnosu na godinu ranije, a očekuje se da ove godine broj putnika premaši 600.000.

Prihodi Međunarodnog aerodroma Tuzla u 2019. godini iznosili su oko 15 miliona, a za ovu godinu je planiran iznos od oko 19 miliona KM.

Povećanje prihoda menadžment aerodroma namjerava postići povećanjem broja prevezenih putnika, pružanjem aerodromskih usluga, prihodima ostvarenim u kargo saobraćaju, zakupom reklama i parkinga kao i povećanjem količine potrošnje avio-goriva za opsluživanje aviona koji koriste usluge aerodroma.

Planirana kapitalna ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla u 2020. godini iznose nešto manje od 2,4 miliona KM. Od toga 330.000 KM ide iz kantonalnog, a dva miliona iz federalnog budžeta.

Finansijska neovisnost aerodroma ovisi, između ostalog, od razvoja infrastrukture, smatra menadžment.

„Za to nam treba pomoć. Sredstva i kantonalne i federalne vlade idu za to. Kada je u pitanju tekuće poslovanje, mislim da se može uz dobru štednju i domaćinski odnos, maksimalne prihode i minimalne troškove, napraviti da aerodrom ima pozitivno poslovanje“, izjavio je Esed Mujačić, direktor Aerodroma Tuzla, te dodao da ovo preduzeće ima 185 zaposlenih.

Aerodrom ima letove na 16 destinacija u šest zemalja. Tokom zimskog perioda, odnosno reda letenja za taj period, kompanija „WizzAir“ ukinula je određene linije koje su vrlo popularne tokom ljeta. Beč, Stokholm, Baden Baden i Vekšio su linije koje su bile obustavljene u zimskom redu letenja, međutim ponovo će biti uspostavljene s ljetnim redom letenja, koji stupa na snagu ovaj mjesec.

Menadžment ovih dana pregovara i o uspostavljanju linije Sarajevo – Tuzla – London s avio-kompanijom „Fly Bosnia“, a što se tiče uvođenja trećeg baznog aviona kompanije „WizzAir“, to je još upitno.

Izvor: N.N