Omogućen promet robe sa Srbijom

Privredna komora Republike Srpske uspjela je da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije omogući prolazak robe preko granice koji je bio blokiran zbog proglašenja vanredne situacije u Srbiji.

Do juče je ulazak u Srbiju bio ozbiljan problem, ali je Privredna komora Republike Srpske zahvaljaujući odličnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije uspjela da nađe način da bude pušten promet robe preko granice sa Srbijom – rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, od transportnih preduzeća i dalje dolaze različite informacije u vezi sa prevozom robe preko granica, odnosno zemalja u tranzitu.

– Iako nijedna zemlja nije donijela odluku o zabrani prometa robe i dalje jedni prolaze, a drugi ne mogu. Sa terena dolaze različite informacije – istakao je Blagojević.

On je podsjetio da transportna preduzeća iz Srpske imaju problem i sa nedostatkom vozača koji prethodnih 14 dana nisu bili na teritoriji na kojoj je eskalirala situacija u vezi sa virusom korona.

– Vozači koji su došli sa područja gdje je situacija sa virusom korona eskalirala su u izolaciji i nisu u mogućnosti da voze. Problem sa manjkom vozača bio je prisutan i prije izbijanja virusa korona, a sada se uvukao i strah među vozače koji nisu spremni da voze na te teritorije, a posebno u Italiju – istakao je Blagojević.

On je naveo da se privreda Srpske suočava i sa novom prijetnjom jer su preduzeća primorana da smanjuju obim proizvodnje, a zbog toga i broj radnika.

– Uzrok za to, osim problema sa transportom, je i zatvaranje preduzeća u drugim zemljama za koja naše firme rade kao kooperanti. Imamo informacije da, osim u Italiji, dolazi do zatvaranja preduzeća u Austriji i Njemačkoj koja neće raditi do poslije katoličkog Uskrsa, odnosno polovine aprila. Zbog toga oni smanjuju narudžbe od naših firmi i to dodatno usložnjava situaciju u privredi Srpske – naglasio je Blagojević.

Izvor: rtrs