Otvoren novi rudnik bakra i zlata u Boru

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Kine u Beogradu Čen Bo danas su svečano otvorili rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora, koji će Srbiji omogućiti da do kraja godine bude drugi proizvođač bakra u Evropi.

Vučić i Čen su rekli da će novi rudnik, u koji je kineska kompanija “Ziđin” uložila 474 miliona dolara, omogućiti Srbiji da proizvodi gotovo petinu ukupnih količina bakra u Evropi, da zaposli više od 1.200 radnika i dobije moderan zeleni rudnik sa najvišim standardima u zaštiti životne sredine.

Ističući da je danas veliki dan za Srbiju i Bor, Čen je rekla da je kompanija “Ziđin” kao vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor znatno doprinijela saradnji Srbije i Kine, ali i podizanju standarda naroda obje države.

Vučić je naglasio da će novi rudnik donijeti ogromnu korist Srbiji i Boru jer je danas cijena bakra premašila 10.000 dolara po toni.

“Srbija će biti drugi najveći proizvođač bakra u Evropi iza Poljske. Ovde ćemo imati i mnogo zlata, posebno iz donjeg sloja. To će bito prilika da Narodna banka Srbije po povoljnim cenama kupuje zlato, koje moramo da kupujemo da učvrstimo naše rezerve i tako se odupremo izazovima koji nas čekaju”, rekao je Vučić.

Rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki” prostire se na više od 16 kilometara kvadratnih.

Procijenjena količina rude u gornjoj zoni ležišta iznosi 46,1 milion tona sa sadržajem bakra u rudi od 2,71 odsto i zlata od 1,7 grama po toni.

Očekuje se da će nakon početka eksploatacije bakra i zlata njen godišnji kapacitet gornje zone rudnika iznositi 3,3 miliona tona, te da će se povećati proizvodnja koncentrata bakra.

Izvor: Srna

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com