Ove namirnice mogu da produže simptome bolesti kad je organizam oslabljen

Španać, orašasti plodovi i brokoli nisu dobrodošli kad je telo oslabljeno, zato ih je bolje zameniti hranom koja se lako vari.

Kad nas uhvati grip, znamo proceduru: pileća supa, puno čaja, đumbir, propolis i med. Treba li i natrpati tanjir hranom koja “puca” od vitamina i minerala, izbegavati šećer i procesuiranu hranu? Pa, i ne baš po svaku cenu. Lekari upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produžiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, valja imati na umu da ne reagujemo svi jednako na određenu namirnicu, pa je najvažnije slušati svoje telo i ako primetimo da nam nešto ne odgovara da izbacimo to, piše portal Stvar ukusa.

Španać

Histamin pomaže telu da se reši alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i podstaći alergijsku reakciju. Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži puno histamina, spanać pomaže njegovom oslobađanju. U kategoriju “oslobodioca histamina” spadaju i jagode, paradajz, koje je bolje izbegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi

Cink i vitamin E pomažu telu u borbi protiv bolesti, ali ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lešnika, badema i “njihovih rođaka”. Razlog tome su masnoće koje telo teško vari, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i telu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s bolesti.

Brokoli

Blagotvorne vitamine na stranu, brokoli obiluje vlaknima koja nisu prijatelji organizma oslabljena bolešću. Prvih nekoliko dana prehlade ili gripa bolje je napuniti tanjir namirnicama koje se lako probavljaju kako ne bismo nepotrebno gubili snagu.

Pasulj

Šećeri iz pasulja mogu podstaći želudačne tegobe poput dijareje, gasova i grčeva. Telo ne sintetiše dovoljno enzima koji smanjuju gasove, pa se šećeri ne vare u potpunosti. Zato pasulj nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mlečne proizvode. Zamenite ih zobenom kašom, belom rižom i bananama.

Sirovo povrće

Osim što može opteretiti organizam varenjem vlakana, sirovo se povrće ne preporučuje niti kad vas boli grlo jer ga dodatno nadražuje. Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zameniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje da jedete med jer sprečava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.

Izvor: b92 / Bijeljinapress