PAMETNI MASOVNO NAPUŠTAJU BIH: Mladi idu u pečalbu, evo na kom je mestu zemlja po ODLIVU MOZGOVA u svetu!

Bosna i Hercegovina je na trećem mestu u svetu po pitanju iseljavanja i odliva mozgova, pokazali su podaci na infografici koju je objavio časopis The Economist.

Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izveštaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svetskog ekonomskog foruma.⁠

Ispred BiH se nalaze samo Venecuela i Haiti, dok su iza Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Uporedba sa susednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, i Severnom Makedonijom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u poslednjih 20 godina.

Iz The Econimista upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspešnih inžinjera, lekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog sveta.

Priznavanje, a ne rešavanje problema odlaska stanovništva i smanjivanja radne snage, glavni su izazovi s kojima je BiH trenutno suočena.

Vlasti u BiH su u tokom 2019. godini podržale izveštaj, predstavljen kao deo Strategije za saradnju s iseljenicima koji je naveo podatke za 2017. godinu, prema kojem najmanje dva miliona ljudi poreklom iz BIH trenutno živi van granica države, prenosi Klix.

Izvor: Kurir/Klix