Podrška privredi i turizmu u Semberiji iz resornog ministarstva

Podrška privredi i turizmu u Semberiji stiže iz resornog ministarstva. Zajedničkim snagama republičkih i lokalnih vlasti mora se pronaći rješenje da se prevaziđe trenutna situacija, kaže ministar trgovine i turizma Suzana Gašić. Problemi u ovom sektoru izazvani pandemijom korona virusa biće prebrođeni, a rast i razvoj nastavljen samo uz adekvatno ponašanje građana u uslovima pandemije, kaže Gašićeva.

“Vlada Republike Srpske smatra i apeluje na sve građane prije svega da se pridržavaju epidemioloških mjera jer smatramo da na taj način možemo da doprinesemo da što brže i lakše prođemo ovu pandemiju sa što manjim posljedicama, kako za zdravlje ljudi, tako i za našu privredu. Jer htjeli to priznati ili ne naše ponašanje će odrediti našu budućnost i stanje u privredi i to kako ćemo mi dočekati narednu godinu”, izjavila je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

“Vladine mjere, i u jednom i u drugom pravcu, u jednom poboljšanje materijalnog položaja ljudi koji se bave ugostiteljstvom i turizmom preko vaučera je dalo dobre rezultate, možda je moglo i više, nisu svi ni iskorišteni, isto tako u oblasti trgovine smo pokušavali da zejedničkim snagama odradimo interventni otkup koji je dao dobre rezultate”, ističe Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Loša turistička sezona i pandemija korona virusa donijeli su brojne probleme i Banji Dvorovi. Zajedno sa rukovodstvom ove ustanove, ministarka trgovine i turizma obišla je kompleks Banje. Procijenili su šta su najveći prioriteti u poslovanju i u skladu sa tim će dobiti pomoć. Uskoro bi moglo doći i do vlasničke transformacije koja će omogućiti dalji razvoj ove ustanove.

“U pitanju su pregovori. Moguće je da u vlasničku transformaciju uđe i Vlada RS. A ima zainteresovanih i za javno privatno partnerstvo. Mislim da zaista u narednih mjesec dana, sam grad i gradonačelnik da ćemo se morati izjasniti što prije kako bi se zaista te aktivnosti provodile u zimskom periodu kada nemamo neku pretjerano veliku posjetu”, kazao je Milorad Zekić.

“Nadamo se da ćemo naći načina kako da pomognemo ovom privrednom subjektu kako da će prođe kroz sve situacije i teške momente u kojima se nalaze svi privredni subjekti pa tako i Banja Dvorovi. Danas smo ovdje da obiđemo kompleks i da vidimo koji su možda najveći prioriteti u trenutnom poslovanju”, dodaje Gašićeva.

Ministarka trgovine i turizma pohvalila je rad prerađivačke firme “Spektar Drink” u Bijeljini koji je zasnovan na korištenju domaćih sirovina. Kaže da na taj način pomažu i malim poljoprivrednim proizvodjačima zbog čega zaslužuju punu podršku Vlade Republike Srpske.

“Pošto već imamo dugogodišnju saradnju sa ministarstvom trgovine, poljoprivrede, Vladom RS i konstantno imamo podršku. Ona je nekada verbalnog karaktera, nekada finansijskog, pogotovo u smislu otkupa poljoprivrednih proizvoda gdje se sredstva usmjeravaju prije svega na poljoprivredne proizvođače što je neophodno”, rekao je Đorđe Slavinjak, direktor prerađivačke firme “Spektar Drink”.

To što preduzeće “Spektar Drink” koristi kooperante sa ovih prostora ima višestruk značaj i daje veliki doprinos razvoju privrede bijeljinske regije, kaže Suzana Gašić.

“Spektar Drink” pokazao se kao pouzdan partner i privrednik na tržištu Republike Srpske.

Izvor: atvbl

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com