Poreska uprava Srpske najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini.

 

Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja radnika, povećanje broja osiguranika i minimalne plate.

– Što se tiče Bijeljine povećanje je tri odsto ili sedam miliona KM, ali treba reći da smo uspostavili i 20 miliona reprograma koji će uskoro doći na naplatu – rekao je direktor Poreske uprave RЈ Bijeljina Duško Vulović.

U prošloj godini prikupljeno je 60,7 miliona maraka doprinosa više nego u 2018. Rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond PIO, Fond dječije zaštite i Fond zdravstva.

– U 2017. godini 63 miliona, u 2018. 79 miliona, a u 2019. blizu 100 miliona. U 2020 očekujemo da prikupimo 107 miliona. Dakle unazad 2,3 godine budžet Fonda je udvostručen – istakao je direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Srpske Nedeljko Јović.

Tihomir Јoksimović, portparol Fonda PIO Srpske ističe da su u odnosu na 2018. imali 28.5 miliona više prihoda.

– Gledajući 2017. godinu prikupili smo 90,5 miliona više sredstava. Naš procenat je 81 odsto obezbjeđenja sredstava. U odnosu na države bivše SFRЈ mi smo u vrhu, u Srbiji i Hrvatskoj je obezbjeđenje sredstava 61 odsto – kaže Јoksimović.

Porez na dobit u prošloj godini naplaćen je za 17,2 miliona maraka više nego u 2018, dok je kod ostalih javnih prihoda ostvarena naplata od 430,7 miliona ili za pet odsto više, nego godinu ranije. Ovakav trend rasta naplate javnih prihoda doprinosi finansijskom jačanju Srpske u cjelini, poručuju iz Poreske uprave.

 

Izvor: rtrs