“Povećan broj osoba pod nadzorom” Šeranić poručio da nema novih zaraženih, ali ih treba očekivati

Imamo povećan broj osoba pod nadzorom, što je bilo i očekivano, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić, nakon prve sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dodao je da inspektori na granicama uručuju rješenja za nadzor.

– I građani su samo počeli da se prijavljuju – kaže Šeranić.

U Banjaluci je najviše osoba pod nadzorom – 843, Prnjavor 373, Bijeljina 370, Doboj 347.

Iz nadzora je izašlo 216 osoba. I danas je isti broj zaraženih osoba 20.

– U UKC se rade testiranja i danas, kaže Šeranić.

Dodaje da se očekuje povećanje broja zaraženih.

– Bitno je da ih adekvatno ispratimo. Sve osobe su sa blagim simptomima – ističe Šeranić.

Vrlo je važno da ljudi imaju informacije o pravilima samoizolacije. Kada je riječ o ostalim mjerama, situaciju procjenjujemo iz časa u čas. Republički štab će donositi adekvatne odluke – ističe Šeranić.

– Ja ću i dalje nastaviti aktivnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom. Sa aktom koji ćemo izdati, sve jedinice lokalne samouprave će usaglasiti svoje akte i donijeti mjere. Ako postoji potreba, donosiće i oštrije mjere. Svi zaraženi su sa blažim i srednjim simptomima i to je ohrabrujuće. Način testiranja je komplikovan. Ako se metoda dobro ne odradi, dobiju se pogrešni rezultati, a to nam nije cilj – naglašava Šeranić.

– Kad je riječ o starijim osobama, prva od mjera je bila zabrana posjeta staračkim domovima. Apelovao sam da, prije svega, građani koji dolaze iz inostranstva ne posjećuju starije osobe. Razmatramo da u narednmom periodu angažujemo lica koja će moći pružiti pomoć starijima, kako oni ne bi puno boravili zatvorenoim prostrojama. Pojedine opštine preduzimaju takve mjere – kaže Šeranić.

Izvor: srpskainfo