POZITIVNI REZULTATI | Kinezi tvrde da se japanski lijek za gripu pokazao učinkovitim kod liječenja Covida-19

Zdravstvene vlasti u Kini izvijestile su kako je lijek koji se koristi u Japanu za liječenje novih vrsta sezonske gripe vjerovatno učinkovit kod liječenja zaraženih novim koronavirusom, pišu japanski mediji.

Zhang Xinmin, službenik Ministarstva nauke i tehnologije Kine, kazao je da je Favipiravir, lijek farmaceutske kompanije Fujifilm, dao ohrabrujuće rezultate prilikom kliničkih ispitivanja u Wuhanu u Shenzhenu. U eksperimentalnom testiranju ovog lijeka učestvovalo je 340 pacijenata, prenosi Guardian.

„Ovaj lijek ima visok stepen sigurnosti i očito je učinkovit u liječenju“, rekao je Zhang.

Pacijenti u Shenzhenu, kojima su ljekari davali ovaj lijek, bili su negativni na koronavirus nakon četiri dana liječenja, dok je drugima u prosjeku trebalo 11 dana da se oslobode virusa.

Uz to, rendgenski snimci potvrdili su poboljšanje stanja pluća kod otprilike 91 posto pacijenata liječenih Favipiravirom.

Fujifilm Toyama Chemical odbio je komentarisati ove tvrdnje, dok su dionice u farmaceutskoj kompaniji porasle u srijedu nakon Zhangovih komentara.

Ljekari u Japanu daju ovaj lijek pacijentima s blagim simptomima koronavirusa, nadajući da će spriječiti da se virus širi u pacijentu. Međutim, izvor iz Ministarstva zdravlja Japana naglasio je da lijek nije toliko učinkovit kod ljudi s težim simptomima bolesti Covid-19.

Podsjećamo, japanska vlada je 2016. godine isporučila favipiravir kao hitnu pomoć u borbi protiv epidemije virusa ebole u Gvineji. Inače, Favipiravir će trebati odobrenje za potpuno korištenje pri liječenju Covida-19, jer je prvobitno bio namijenjen za liječenje gripe.

Iz Japana stižu vijesti da bi lijek mogao biti odobren već u maju ove godine.

Izvor: Klix