POZNATI MILIJARDER PREDVIĐA Kineska ekonomija biće dvostruko veća od američke

Izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX Ilon Mask predviđa da će kineska ekonomija na kraju nadmašiti Sjedinjene Američke Države barem dvostruko.

„Ono što će se činiti prilično čudnim jeste da će kineska ekonomija verovatno biti barem dvostruko veća od privrede Sjedinjenih Država, možda i tri puta veća“, rekao je ovaj američki milijarder tokom razgovora sa general-potpukovnikom Džonom Tompsonom na Simpozijumu vazdušnih snaga u Orlandu na Floridi, prenosi portal Bankar.me.

On je rekao da je ekonomija temelj rata i da, ako imate upola manje resursa od druge strane, onda morate biti jako inovativni ili ćete izgubiti.

SAD je trenutno najveća svetska ekonomija sa 21,44 biliona dolara nominalnog BDP-a, što je četvrtina svetske privrede. Kina je, međutim, brzorastuća ekonomija s BDP-om od 14,14 biliona dolara, prema podacima Nasdaqa.

Budući da Kina ima oko 4 puta više stanovnika od Sjedinjenih Država, Mask je rekao da će to smanjiti prepreku Kini da ekonomski nadmaši SAD. Prema američkom popisu stanovništva, u Sjedinjenim Državama živi oko 330 miliona ljudi, dok u Kini živi više od 1,3 milijarde.

„Ako bi BDP po glavi stanovnika bio upola manji od Sjedinjenih Država, njihova ekonomija postala bi dvostruko veća od naše“, rekao je Mask, prenosi Biznis info.

Tokom razgovora s Tompsonom, Mask je više puta naglašavao važnost inovacija u Sjedinjenim Državama kako bi država zadržala konkurentsku prednost.

Kad je reč o svemiru, Mask je rekao da je Amerika u opasnosti da zaostane.

Kako bi podstakao inovacije, Mask je pozvao na veću industrijsku konkurenciju i posebno se pozvao na Pentagonov najskuplji sistem oružja. Naime, rakao je da bi avion F-35 kompanije Lockheed Martin trebalo da ima konkurenciju, a da bi ta konkurencija trebala biti bespilotna letelica.

Dodao je da vreme vojnih aviona prolazi i da budućnost ratova pripada dronovima, odnosno bespilotnim letelicama.

Izvor: Blic.rs