Smrt Kobija Brajanta: Pilot helikoptera bio upozoren da leti prenisko

Pilot helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobi Brajant, njegova 13-godišnja kći i još sedmero ljudi, bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat, javlja New York Post.

U tragičnoj nesreći poginuli su svi koji su bili u helikopteru.

Audiosnimka s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobeovog helikoptera bio upozoren da leti prenisko.

„Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu“, rečeno je pilotu.

Izvori iz krugova vazduhoplovstva rekli su da je vrijeme u okolini Los Anđelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena, piše Index.

Pilot helikoptera Kobi Brajanta planirao je sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih uslova i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

Izvor je New York Postu rekao da je Brajantov helikopter imao dva motora pa se ne bi srušio da je ostao bez jednog motora.

„Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim dijelom helikoptera“, rekao je izvor.

Dodao je da je Kobijev helikopter star 20 godina, a riječ je o helikopteru Sikorsky S-76. Njima, dodaje, najčešće ovakvim helikopterom upravljaju dva pilota, ali u nedjelju je Kobeovim helikopterom upravljao samo jedan pilot.

„Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja“, dodao je izvor.

Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Anđelesa.

„Nije bilo preživjelih. Imamo potvrdu koja pokazuje na to da je u helikopteru bilo devet ljudi, pilot i osam putnika“, izjavio je na konferenciji za novinare šerif Los Anđelesa Aleks Vilanueva. Odbio je identifikovati žrtve.

Na pitanje novinara vjeruje li da je na mjestu nesreće bilo devet tijela, nakon što je u ranijim izvješćima naznačeno samo pet mrtvih, Villanueva je rekla: „To vjerujemo, da.“

Povjerenik NBA-a Adam Silver potvrdio je da su Brajant i njegova kćerka Đina među poginulima pa je uputio saučešće Brajanovoj supruzi Vanessi, piše Index.

NBC News je objavio da su još poginuli saigračica iz košarkaške ekipe Brjantove kćeri te roditelj saigračice Džon Altobeli i pilot. Altobeli je bio trener bejzbol kluba Orange Coast. Među poginulima je, kako piše TMZ, i Kristina Mauser. Mauser je bila košarkaška trenerica. Ko su ostali poginuli, za sada nije poznato.

 

Izvor: N.N