ŠOK U PARLAMENTU Predloženo imenovanje članova CIK, SNSD, Srpski klub i HDZ napustili sjednicu

Na sedmoj sjednici Predstavničkog doma BiH, koja je u toku, desio se svojevrsni šok kada su poslanici SDS, PDP, SDA i DF predložili smjenu članova Centralne izborne komsdije BiH iz reda Srba, Bošnjaka i Hrvata kojima je istekao mandat, a potom izbor novih.

Predložena je smjena Bošnjaka Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića, te Srba Branka Petrića i Novaka Božičkovića. To je bio prijedlog poslanika SDS Dragana Mektića. Istovremeno, DF je predložio imenovanje jednog hrvatskog člana, Željka Bakalara, umjesto Stjepana Mikića kome je istekao mandat.

Oba ova prijedloga su uvrštena u dnevni red sjednice, nakon čega su poslanici SNSD, Srpskog kluba i HDZ BiH demonstrativno napustili sjednicu. U nastavku će biti glasano o izboru članova CIK i po svemu sudeći Komisija će biti izabrana bez glasova stranaka iz RS koje čine vlast na nivou BiH.
Za nove srpske članove CIK BiH predloženi su Vanja Bjelica – Prutina i i Jovana Kalaba, dok će u ime Bošnjaka ponovo da budu imenovani Arnautović i Šantić.

Sve se desilo bez znanja SNSD i ostalih stranaka iz RS koje čine vlast na novou BiH, pa se postavlja pitanje da li je potpuno pukla nova većina na nivou BiH i da li je na pomolu druga većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvor: srpskainfo