Srpska bi do 2025. trebalo da ima oko 250 kilometara auto-puta

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da bi, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, Srpska do 2025. godine trebalo da ima oko 250 kilometara auto-puta.

Topić podsjeća da je auto-put od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do granice sa Srbijom definisan kao prioritet u projektima Srpske i da je planirano da bude realizovan u nekoliko faza.

Riječ je o dužini od oko 70 kilometara, a prva faza podrazumijeva dionicu Brčko – Bijeljina – Rača, te most preko Save kod Rače.

Topić je podsjetio da je plan parcelacije za ovu dionicu auto-puta i gasovod usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem 2019, a završeno je oko 90 odsto pitanja koja se tiču imovinsko-pravnih poslova.

Uz to, Sporazumom između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na izgradnji auto-puta, odnosno brzog puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo iz iste godine definisana je izgradnja mosta u Rači i zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Srbije.

Topić kaže da Srbija finansira gradnju mosta koja je u toku, te da je u projekat uključena i Turska.

– Memorandum između Savjeta ministara i kompanije “Tašjapi” je potpisan u junu, a na osnovu toga turska kompanija je dostavila prijedlog komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju dionice od Brčkog do Rače koji predviđa projektovanje i izgradnju u dva lota – Brčko – Bijeljina i Bijeljina – Rača. Svi elementi su još u fazi razmatranja i rano je za bilo kakvo izjašnjavanje – rekao je Topić za “Glas Srpske”.

“Zeleno svjetlo” krajem prošle godine dobio je i plan parcelacije za dio od Vukosavlja do Brčkog, a počelo je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Topić kaže da je objavljen međunarodni poziv za finansiranje, projektovanje i gradnju te dionice auto-puta putem takmičarskog dijaloga, a sa dvije kompanije se ide u dalje pregovore.

– Raniji javni poziv za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionica Vukosavlje – Brčko, Brčko – Bijeljina i Bijeljina – Rača je poništen zbog nezadovoljavajućih prijava. Nakon aktuelizovanja priče sa Turskom i konkretnijih koraka za realizaciju dionice Brčko – Bijeljina – Rača, te iskazane namjere Srbije da finansira dio ove dionice, ona je izostavljena iz novog javnog poziva – pojasnio je Topić.

Iz Vlade Republike Srpske nedavno je poručeno da u oktobru počinje izgradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora, o kojoj se govori duži period. Topić je potvrdio da koncesionar, a riječ je o kineskoj kompaniji, u skladu sa ugovorom sprovodi sve aktivnosti na tom projektu.

– Kako je najavljeno, za jedan manji potez u opštini Prijedor koncesionar je već ishodovao građevinsku dozvolu i u oktobru se očekuje početak radova. Radi se o izgradnji nadvožnjaka na lokalnom putu i dijela lokalnog puta – rekao je Topić.

Izvor: SRNA

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com