Šta su energetski potencijali RS Obnovljivu energiju dobijamo najviše iz hidroenergije

Procjenjuje se da kada bi čovječanstvo iskoristilo dva odsto energije koju sunce emituje prema zemlji, imali bismo energiju za narednih hiljada godina. Prema tome jasno je šta je budućnost, samo je pitanje koliko ćemo mi to znati i moći da iskoristimo, smatra direktor Krajinapetrola Milovan Bajić.

– Mislim da je vrijeme da se nađu tehnička rješenja i da se okrećemo ka obnovljivim izvorima energije – ističe Bajić, koji je tokom juče zavšenog Samita energetike u Trebinju, predstavio energetske potencijale Republike Srpske.

Naša stvarnost je, ističe on, takva da više od 60 odsto energije u BiH dobijamo iz fosilnih goriva, odnosno iz termoelektrana.
– Ovdje je osnovna tema električna energija kao najzastupljeniji oblik energije koja se putem raznih transformacija može koristiti u domaćinstvima. Ono obnovljive energije koju imamo i koju koristimo, dobijamo u visokom procentu zahvaljujući hidroenergiji, a tek smo na početku korištenja potencijala vjetra i sunca – ističe Bajić.

On smatra i da, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, najveće potencijale imamo u hidroenergiji od Drine, Trebišnjice, Vrbasa, Bosne, do pritoka Une i Sane.

Izvor: srpskainfo