Troje preminulo u Hrvatskoj zbog zaraze legionelom

ZAGREB – Troje ljudi na zagrebačkom Rebru preminulo je nakon što se zarazilo legionelom, prenosi Indeks.hr.

Sveukupno se legionarskom bolesti zarazilo šestoro ljudi, i to u bolnici.

Svi preostali zaraženi imaju teške komorbiditete te su imunokompromitirani.

U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opšte stanje preminulih pacijenata.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Iz KBC-a Zagreb ranije su potvrdili da se u bolnici pojavila legionela te da su je izolovali u vodi.

“Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sastavu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici”, kazao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

O kakvoj bolesti se radi?

Bakterije legionele mogu uzrokovati blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnima gripi: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, piše na stranici Zavoda za javno zdravstvo. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Iako je legionarska bolest zasigurno postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije u hotelu u Filadelfiji.

Legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, obično u manjim brojevima. Opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki sistemi tople vode, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.

Najčešći rizična grupa za obolijevanje od legionarske bolesti su osobe koje puše veće količine cigareta. Od rizičnih faktora treba spomenuti osobe starije od 50 godina (naročito muškarci), kroničnu bolest pluća, transplantaciju organa, uzimanje većih doza kortikosteroida, oslabljeni imunološki sistem, kao i prekomjernu konzumacija alkohola.

(Index.hr)