Tuzla: Protesti građana zbog velike zagađenosti vazduha

U Tuzli će danas u 17 sati biti održani prosvjedi građana zbog enormno visoke zagađenosti zraka, a podaci s mjernih stanica u tom gradu i jutros pokazuju prekomjerne vrijednosti štetnih PM čestica. Kod Robne kuće Tuzlanska izmjereno je 200 mikrograma po metru kubnom što je četiri puta iznad dozvoljene granice. Primjera radi u Bijeljini je izmjereno 250 mikrograma.

Zbog sve lošijeg stanja u pogledu aerozagađenja, proteste u Tuzli će organizovati nekoliko nevladinih organizacija koje smatraju da institucije, posebno gradske vlasti, hitno trebaju početi realizaciju mjera koje su stručnjaci ranije predložili.

Provedba mjera, smatraju ekolozi i stručnjaci okolinske sigurnosti, može već sada početi s obzirom da postoje sredstva koja na godišnjem nivou prelaze pet miliona KM na osnovu odštete od aerozagađenja, a koje Gradu Tuzla daje Elektroprivrede BiH.

Takođe, i Fond za zaštitu okoline Federacije BiH uplaćuje oko milion KM na račun Grada Tuzla na osnovu odštete koje za aerozagađenje uplaćuju veliki zagađivači.

Procjene stručnjaka govore da bi se kreditom od 30 miliona KM mogla izvršiti potpuna toplifikacija Tuzle, a što bi dovelo do smanjenja aerozagađenja.

Na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, upozoreno je juče na pres-konferencije Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na kojoj je rečeno da je sve veći broj pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća u Tuzli i oklini.

Semberija i Bijeljina treba da izvuku pouke iz iskustva gradova koji imaju slične probleme i da uozbilje svoje aktivnosti na smanjenju aerozagađenisti.

 

 

Izvor: N1.ba/FENA/Realno55