U ledu sa Tibeta starom 15.000 godina naučnici pronašli 28 novih virusa

Nalazi objavljeni 20. jula u časopisu “Microbiome”, pomoći će da se razume kako su se virusi razvijali tokom vekova, rekli su istraživači

Naučnici su pronašli 28 virusa do sada nepoznatih ljudima u uzorcima leda prikupljenih sa glečera na tibetanskoj visoravni, koji su ostali smrznuti 15.000 godina, navodi Sputnik news.

Nalazi objavljeni 20. jula u časopisu “Microbiome”, pomoći će da se razume kako su se virusi razvijali tokom vekova, rekli su istraživači.

U saopštenju za štampu, vodeći autor studije Zi-Ping Zong, istraživač na Univerzitetu “Bird Polar” i Klimatskim istraživačkim centrom na državnom univerzitetu Ohajo, rekao je da su “ove ledenice nastale postepeno i – zajedno sa prašinom i gasovima – mnogi, mnogi virusi su bili takođe odloženi u tom ledu”, prenosi B92.

Za ovu studiju istraživači su ispitivali ledena jezgra uzeta iz ledene kape Gulia u zapadnoj Kini 2015. Jezgra su sakupljana sa nadmorske visine od 22.000 metara.

Naučnici su otkrili da je led star skoro 15.000 godina i da je unutra imao genetske kodove 32 virusa. Iako su četiri virusa mogla da se identifikuju, utvrđeno je da je najmanje 28 novih.

– Jezgra leda sadrže slojeve leda koji se akumuliraju iz godine u godinu, zarobljavajući ono što je bilo u atmosferi oko njih u trenutku kada se svaki sloj zamrzavao. Ti slojevi stvaraju vremensku liniju koju su naučnici koristili da bi bolje razumeli klimatske promene, mikrobe, viruse i gasova kroz istoriju – dodaje se u saopštenju za štampu.

Studija je bila interdisciplinarni napor, a jezgra leda prikupljena su u okviru programa saradnje između “Bird Polar-a” i Centra za istraživanje klime i Instituta za istraživanje tibetanskih visoravni Kineske akademije nauka.

Finansirali su je Američka nacionalna naučna fondacija i Kineska akademija nauka.

Izvor: Telegraf.rs

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com