Vežbanje pre spavanja? Evo šta bi trebalo da ispoštujemo ako želimo dobar san

 

Redovno vežbanje ima mnogo prednosti. Može da podstakne opuštanje, smanji anksioznost i normalizuje vaš unutrašnji sat, ali da utiče i na san

Dugo se verovalo da vežbanje pre spavanja može da oteža uspavljivanje, ali prema nedavnim istraživanjima, to nije nužno tačno. Studije su otkrile da je moguće uživati u vežbanju pred spavanje, a da ne ugrozite san. Ključno je da vodite računa o tačnom vremenu i da se fokusirate na vrstu vežbe koja neće da utiče na vašu sposobnost da zaspite.

Prema novom istraživanju, vežbanje umerenog intenziteta u roku od 60 do 90 minuta pre spavanja ne utiče na vašu sposobnost da dobro spavate.

Da li su neke vrste vežbi bolje od drugih pre spavanja? Nisu sve vežbe jednake kada je reč o tome kako utiču na vaš san. Zato je, ako želite da vežbate uveče, važno da mudro odaberete svoju aktivnost. Uzmite u obzir i tačno vreme vaše vežbe. Uopšteno govoreći, ako nameravate da vežbate noću, najbolje je da radite aktivnosti laganog do umerenog intenziteta. Ovaj nivo aktivnosti može da vam pomogne da brže zaspite i imate kvalitetniji san.

Takođe je važno da završite trening najmanje sat vremena pre spavanja. Ako je moguće, pokušajte da završite najmanje 90 minuta pre nego što odete u krevet. Ovo će vašem telu dati dovoljno vremena da se smiri.

Primeri aktivnosti laganog do umerenog intenziteta uključuju: jogu, istezanje, hodanje, plivanje, vožnja bicikle, lagano do umereno dizanje tegova. Vežbe koje iziskuju više energije treba izbegavati uveče. Naporna fizička aktivnost može da stimuliše vaš nervni sistem i previše poveća broj otkucaja srca, što otežava mogućnost da zaspite, piše Healthline.

(Novosti)