Zanimljiv stav astronoma sa Harvarda i zvaničnika Pentagona: Vanzemaljci nas špijuniraju?

 

Vanzemaljski matični brod koji vreba u našem solarnom sistemu mogao bi da nas posmatra sitnim sondama, sugeriše zvaničnik Pentagona

Da li bi vanzemaljski matični brod mogao da lebdi oko Sunčevog sistema i šalje male sonde da istražuju planete? Prema naučniku sa Harvarda i zvaničniku Pentagona, to je moguće.

U nacrtu dokumenta, par je rekao da je izvodljivo da bi vanzemaljski svemirski brod mogao biti u našem galaktičkom susedstvu, istražujući region pomoću „semena maslačka“ – male svemirske letelice koje mogu da prikupljaju i šalju informacije, slično načinu na koji ljudi šalju rovere za istraživanje planeta.

Avi Leb, astronom sa Univerziteta Harvard, i Sean M. Kirkpatrik, direktor Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO) — osnovano u julu 2022. od strane Ministarstva odbrane SAD za otkrivanje i proučavanje „objekata od interesa“ — objavili su nacrt „Fizička ograničenja na neidentifikovane vazdušne fenomene“, 7. marta. To nije zvanični dokument Pentagona, ali je urađen u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane. I nije recenziran.

Leb je poznat po svom istraživanju Oumuamua – međuzvezdanog posetioca izvan Sunčevog sistema. Astronomi su prvi put otkrili objekat u obliku cigarete 2017. godine i prvobitno su mislili da je kometa. Međutim, njen izduženi oblik, nedostatak kome (oblak gasova koji obavija kometu) i činjenica da se ubrzano udaljavao od Sunca pokrenuli su pitanja o njegovom porekllu. Leb je umesto toga sugerisao da je „Oumuamua bio vanzemaljski svemirski brod“.

Šest meseci pre nego što se Oumuamua približio Zemlji, mali međuzvezdani meteor širine oko jednog metra udario je u Zemlju. Ovaj meteor, IM2, nije bio povezan sa Oumuamuom, ali je naterao Leba na razmišljanje.

Ta koincidencija ga je inspirisala da „razmotri mogućnost da bi veštački međuzvezdani objekat potencijalno mogao da bude matična letelica koja oslobađa mnogo malih sondi tokom svog bliskog prilaska Zemlji, operativnu konstrukciju koja se ne razlikuje previše od NASA misija“, rekao je Leb za „Live Science“ u mejlu.

„Ova ‘semena maslačka… mogu se odvojiti od matične letelice pomoću gravitacione sile Sunca ili sposobnošću manevrisanja“, napisao je on.

U nacrtu rada, Leb i Kirkpatrik su razmatrali neidentifikovane anomalne fenomene (UAP, vladin preferirani naziv za NLO) ograničene poznatom fizikom. Autori sugerišu da bi sonde „seme maslačka“ mogle da stignu do Zemlje radi istraživanja, a da ih astronomi ne otkriju, jer bi verovatno bile premale da bi reflektovale dovoljno sunčeve svetlosti da bi ih teleskopi mogli otkriti.

„Opremljene velikim odnosom površine i mase padobrana, tehnološko ‘seme maslačka’ moglo bi da uspori u Zemljinoj atmosferi kako bi izbeglo sagorevanje i potom sledilo svoje ciljeve gde god da slete“, napisali su.

Vanzemaljci bi verovatno želeli da istraže stenovite planete s atmosferom u Sunčevom sistemu, predlažu autori. Iz daljine, Venera, Zemlja i Mars bi izgledali privlačno, a Zemlja bi bila od najvećeg interesa kada vanzemaljci pronađu tragove tečne vode. Vanzemaljska civilizacija koja je stvorila sonde ne bi morala da bude na matičnom brodu. Malo je verovatno da bi uopšte moglo da se komunicira sa sondama.

Ta vanzemaljska civilizacija možda više i ne postoji. Većina zvezda u našoj galaksiji nastala je milijardama godina pre Sunca. Naseljiva planeta sa inteligentnim životom mogla je da šalje sonde mnogo pre nego što se Zemlja formirala. Traženje „liči na proveru našeg poštanskog sandučeta za bilo kakve pakete koji su se tamo nakupili tokom vremena, čak i ako pošiljaoci više nisu živi“, rekao je Leb.

Od kada je prvi put sugerisao da je Oumuamua vanzemaljski svemirski brod, Leb se suočio sa kritikama naučne zajednice. Jedan članak „Perspective“ objavljen u „Nature Astronomy“ 2019. kaže da je ideja da je Oumuamua namerno poslata na Zemlju „provokativna“ i „neutemeljena“.

Godine 2021, pismo objavljeno u časopisu „Astronomi & Astrophisics“ odbacilo je ideju o logističkoj nepraktičnosti međuzvezdanog putovanja: „S obzirom na verovatne kosmološke vremenske skale potrebne za kretanje između zvezda, zaključujemo da je malo verovatno da je Oumuamua poslata od vanzemaljske civilizacije i verovatnije da je to samo stena neobičnog oblika, koja je slučajno zalutala u Sunčev sistem“, navodi se u tom pismu.

Druga studija, objavljena 22. marta 2023., objašnjava Oumuamuine čudne pokrete kao „verovatan rezultat otpuštanja vodonika“, što opet pobija teoriju vanzemaljskih letelica.

Ipak, Pentagon se ponovo zainteresovao za proučavanje neidentifikovanih objekata iznad vazdušnog prostora SAD u prethodnoj godini. Od osnivanja AARO-a prošlog leta, kancelarija je otvorila više od 360 novih istraga o navodnim susretima sa UAP-om koje je prijavilo američko vojno osoblje. Otprilike polovina njih je objašnjena kao „baloni ili entiteti slični balonima“, dok drugoj polovini nedostaje dovoljno podataka da bi se konačno rešilo.

(Telegraf)