ZAŠTO BOSNA I HERCEGOVINA VIŠE NE UČESTVUJE NA EVROVIZIJI?! Već šest godina im je zabranjeno učešće!

Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji već šest godina, a razlog tome je dugovanje koje ova država nije u stanju da izmiri.

Bosna i Hercegovina poslednji put je na Evroviziji nastupala od 2016. godine. Tada su je s pesmom „Ljubav“ predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala Brat, ali se nisu plasirali u finale.

Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Evrovizije.

– Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) – objasnila je Lejla za tamošnje medije.

– Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka – dodaje ona.

To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji – dodala je.

Podsetimo, tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

(Informer)