Zašto je poželjno češće a žešće “nagaziti” papučicu gasa?

Mnogi iskusniji vozači i majstori tvrde da je penzionerski način vožnje poguban za motor i da je ponekad korisno, pa čak i neophodno, malo “nagariti po gasu”, kako bi se produžio životni vek pogonskog bloka. Pokušaćemo na što jednostavniji način da pojasnimo da li je to zaista tako.

Čak i iskusniji auto-mehaničari kažu motor prosto traži da se “zavrti” na autoputu i da se potera velikom brzinom. Oni navode da tako tretiran pogonski blok funkcioniše bolje, mirnije radi, odnosno ima stabilniji takt, pa idu i do toga da kažu da ga je lakše startovati tokom ledenih dana. Evo zašto.

Apsolutno svi moderni menjači, u standrdnom a posebno ekonomičnom režimu vožnje, su podešeni na način da obrtaji kolenastog vratila budu u što nižoj zoni, na donjoj granici obrtnog momenta. Pored toga, i sami vozači su veoma oprezni, dodatno podstaknuti medijskim napisima o opasnostima koje donosi brza vožnja, pa preferiraju gospodski stil vožnje, što će reći da se nikada ne trude da izvuku maksimum od automobila, odnosno od pogonskog sklopa. U skladu s tim, vozači koji koriste ručni menjač, teže tome da na više izmene stepen prenosa, u najranijem mogućem trenutku.

S druge strane, kao što rekosmo, kod četvorotočkaša s automatskom transmisijom, podešavanja su takva da se kolenastom vratilu ne dozvoli da se zavrti na više od 2.000 rpm (obrtaja), bez razlike u odnosu na to kojom brzinom se vozilo kreće. U takvom režimu vožnje, delovi radilice su izloženi većem opreterećenju, dok uljna pumpa radi smanjenim kapacitetom.

Ceo splet okolnosti preti da dovede do deficita ulja u motoru, pojave pukotina na zidovima cilindara, a u najgorem slučaju i do brisanja antifrikcionog sloja na klipovima. Ovo poslednje može dovesti do činjenice da klipovi počinju da vise u cilindrima. A ovakva situacija se glatko može nazvati prečicom do nužne generalne popravke.

Stoga, od vitalne je važnosti, s vremena na vreme “spržiti” motor. Dobrobiti su očigledne, jer se pri visokim obrtajima radilice, od nalaga čađi, ugljenika, čiste svećice i komore za sagorevanje. Pride, neophodan je i ozbiljan protok izduvnih gasova kako bi se sistem pročistio. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da zaobilazni ventil turbine ne funkcioniše u celom radijusu broja obrtaja, već je često u “hibernaciji” tokom vožnje kroz gradske saobraćajne gužve. Na taj način, turbina gubi na funkcionalnosti to jest pokretljivosti.

Drugim rečima, vozač mora pomoći motoru svog automobila da ostane u najboljoj formi i da se pročisti. Kako bi se to postiglo, najjednostavniji način je povremeno provozati automobil na slabo opterećenim autoputevima u trajanju od nekih trideset do četrdeset minuta.

Nikako ne savetujemo da divljate i vozite brže od onog što je dozvoljeno, ali recimo da kod automobila s automatskim menjačem možete da izaberete neki niži od najvišeg stepena prenosa, i da tako i pri brzini od 120 km/h, držite kolenasto vratilo u zoni obrtaja blizu “crvenog”. Slična priča je na snazi i za četvorotočkaše opremljene, sve ređim ručnim menjačem. Još je jedna važna opaska, a ona podrazumeva relaksirajuće obaveštenje za vozače. Ne brinite se da ćete oštetiti motor time što ćete ga eventualno preforsirati, jer… Nećete! Elektronika to neće dozvoliti.

Ako poslušate ovaj savet, kažu eksperti, i na svakih mesec-dva, malo zabiberite čorbu motoru svog limenog ljubimca, produžićete mu život, i pritom nećete morati da kupujete skupe aditive za pročišćavanje sistema za ubrizgavanje goriva.

Izvor: Autorepublika

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com