Zbog nestručnog vođenja RiTE Ugljevik ugasio dio svojih pogona

– Nepuna dva mjeseca nakon što je svečano pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje (ODG) dimnih gasova na termoelektrani u Ugljeviku, njegov rad je obustavljen jer se ispostavilo da nema upotrebnu dozvolu, saznaje portal CAPITAL.

Investiciju od 85 miliona evra koja je treba smanjiti zagađenja, od samog početka prate brojni problemi koji se očito nastavljaju.

Iz RiTE Ugljevika su nam rekli  da je 28. oktobra postrojenje predato na upravljanje od strane japanskog konzorcija “Mitsubishi Power”, ali potvrđuju da ono nema neophodnu dozvolu za rad.

“Za kontinuirani rad ODG, neophodno je posjedovanje uspotrebne dozvole za koji je procedura ishodovanja kod resornog ministarstva u toku. Po dobijanju dozvole ODG postrojenje će raditi u kontinuitetu, svo vrijeme zajedno sa radom termoelektrane. Procjenjuje se da će se ova procedura završiti u prvom kvartalu 2021. godine i postrojenje će od momenta dobijanja upotrebne dozvole raditi u kontunitetu”, poručuju iz RiTE Ugljevik.

Inače, tog 28. oktobra, na svečanoj primopredaji koja je izvršena dvije sedmice pred lokalne izbore u BiH niko iz uprave nije spominjao kako ovo izuzetno skupo postrojenje nema upotrebnu dozvolu.

Direktor Čedomir Stojanović je pričao o najvećoj investiciji od osnivanja preduzeća dok se izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac hvalio kako je riječ o najčistijoj termoelektrani na prostoru bivše Jugoslavije.

Međutim, to je možda i tačno ali samo pod uslovom da postrojenje radi, što ovih dana nije slučaj.

Podsjećamo, zbog ovog postrojenja RiTE Ugljeviku je odobrena veća cijena električne energije za 15 odsto s obzirom da su godišnji troškovi njegovog održavanja oko 15 miliona maraka.

Nakon što je početkom ove godine ODG pušten u probni rad na površinu su izašli brojni problemi i propusti zbog kojih je normalan rad postrojenja za odsumporavanje bio ugrožen.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio, na elektrani su se pokvarili elektrofilteri, a bez kojih ODG postrojenje nije moglo da pravilno radi i opravda ulaganje od skoro 160 miliona maraka. Riječ je o filterima u čiji je remont prije nekoliko godina uloženo 20 miliona maraka.

 

Izvor: Capital   Foto: Panradio

 

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com