Hladne ili tople obloge – koje su za bol, a koje za povrede

 

Važno je ustanoviti koja vrsta bola je u pitanju, jer od toga zavisi i koji tip obloge će nam trebati.

Hladne ili tople obloge? Koja obloga pomaže kod bola u mišićima, a koja kod povrede? Ova dilema može lako da se reši. Pažljivo slušajte svoje telo kako biste najpre utvrdili koja vrsta bola je u pitanju. U odnosu na bol bira se i tip obloge.

Kako deluju tople obloge

„Dovode“ više krvi u bolno područje
Smanjuju ukočenost zglobova i mišićni spazam
Ne treba da se koriste prvih 48 sati nakon povrede.
Tople obloge neutrališu grčeve

Topli peškir – Navlažite peškir toplom (ne vrućom) vodom. Stavite na povređeno područje kako biste ublažili grč mišića.

Jastučići za grejanje – Obavezno zaštitite bilo koju vrstu obloga za grejanje od direktnog kontakta sa kožom kako biste izbegli opekotine. Ova mera predostrožnosti je posebno važna ako postoji oštećenje nerava kao posledica dijabetesa. Kada mišići rade, stvaraju se hemijski nusproizvodi koje treba eliminisati. Ako je vežbanje veoma intenzivno, možda neće biti dovoljno brza cirkulacija da se eliminišu sve nussupstance. To nakupljanje različitih supstanci (na primer, mlečne kiseline) izaziva bol u mišićima. Pošto cirkulacija pomaže da se eliminišu ove supstance, koristite toplotu kako biste pomogli bolnim mišićima nakon vežbanja.

Hladne obloge – vrste i kako deluju
Olakšavaju bol tako što utrnu povređeno područje
Smanjuju oticanje i upalu
Smanjuju krvarenje.
Hladni peškir – Navlažite peškir hladnom vodom. Presavijte ga i stavite u plastičnu kesu koja može da se zatvori. Stavite kesu u zamrzivač na 15 minuta. Izvadite iz zamrzivača i stavite na zahvaćeno područje.

Pakovanje leda ili hladna obloga – Stavite led u plastičnu vrećicu koja može da se hermetički zatvori. Delimično napunite vodom.

Zatvorite kesu, istiskujući vazduh iz nje. Zamotajte vrećicu u vlažni peškir i stavite je na zahvaćeno područje.

Izvor: E-klinika

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com