Mentalno resetovanje političkih stranaka

 

U Bijeljini, ali i u svim drugim gradovima danas vlada neki poseban dobro skriveni politički rat političkih istomišljenika. Naime, prava drama se odvija u pojedinim strankama, a vezana za izbore i izborne liste, kako onih za republički parlament tako i onih za parlament BiH.

   

Sve bi to bilo u redu i logično jer demokratija i jeste da svi imaju ista prava pa i da budu birani, ali tu ima isuviše nekih “ali“.

Interesi pojedinaca su ipak preveliki, posebno onih koji su vezali stranačko vođenje i veliki uticaj na kadrovska rješenja, a u ovom slučaju “izgled i položaj kandidata na izbornim listama“.

Naši izvori nam govore da novac koji kruži kao sredstvo ubjeđivanja i obezbjeđivanja određenih imena i njihov položaj tj. broj na izbornim listama nije mali i da su u pitanju desetine hiljada maraka, a neki kažu čak i 50-ak hiljada maraka je u opticaju da se dobije dobra pozicija na listi.

Kad sam pisao ovu kolumnu moj urednik me je zamolio da ipak ne spominjem imena, pa i neću iako sam od nezadovoljnih dobio čitavu tovar pisama i informacija. Naravno, ima i onih gdje se ipak ne ide tako daleko i gdje je procedura zaista demokratska ali nećemo ni njih pominjati.

Suština je da se poslaničkim  izborom bilo u Banja Luku, bilo u Sarajevo dobija mogućnost u futuru, prodaje svog mandata i priklanjanja nekoj od političkih opcija sa dobrom finansijskom nagradom. A ona se mjeri od stotinu i više hiljada marakaTu prestaje ideologija i nastaje politička korupcija.

Stranački vrhovi, pretežno banjalučki se ne mješaju previše, oni samo kažu “taj i taj“ ne može na listu i nađite drugog kandidata, a sve do momenta kad taj kandidat odgovara njima.

I sada je sasvim jasno da oni koji imaju vlast u strankama trenutno rade mentalni reset svojim članovima i truju ih ideologijom koju samo oni razumiju. Ta ideologija znači “glasaj po stranačkoj direktivi“ inače nisi više “MOJ“.

Vidjećemo uskoro šta se u tišini izdešavalo sa kandidatima i njihovim statusima, jer mentalni reset je u toku i ko zna, možda nas i ubjede da je interes našeg društva u cjelini i njihov lični interes. A da li će biti tako uskoro ćemo čuti, a možda i vidjeti, pod uslovom da i sami nismo mentalno resetovani, u višem interesu.

Izvor: Bijeljinapress
piše Zoran Perić