TUČA U BANJALUCI ZAVRŠILA TRAGEDIJOM Tužilac traži oštrije kazne za ubistvo Milovanovića

Republički tužilac Branko Mitrović zatražio je oštriju kaznu za Gorana Bilčara i ostale učesnike u tuči u kojoj je u centru Banjaluke ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice.

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Milovanović ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih.

Poručio je ovo Mitrović u Vrhovnom sudu Republike Srpske te zatražio oštrije kažnjavanje optuženih.

S druge strane odbrana optuženih traži pravednije suđenje i ukidanje presude i vraćanje predmeta na novo suđenje.

U okružnom sudu u Banjaluci Bilčar je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Milovanovića kome je zabio šrafciger u glavu, dok je njegov prijatelj Marko Mihajlović (28) iz Banjaluke osuđen na dvije godine zbog učešća u tuči. Milovanovićevi prijatelji Đorđe Borovčanin (26) i Đorđe Đenadija (23) iz Kozarske Dubice zbog tuče su dobili po godinu i po zatvora.

– Prvostepeni sud nije dovoljno cijenio stepen odgovornosti te je izrekao niske kazne. Kod Borovčanina je kao olakšavajuće uzeto to što je nezaposlen i student, a kod Đenadije da je lošeg imovinskog stanja. Ne znam zašto bi to bilo olakšavajuće – istakao je Mitrović.

Dodao je da ni činjenica da optuženi nisu osuđivani ne može biti olakšavajuće jer se radi o mladim ljudima.

Bilčarov advokat Branko Ristić rekao je da prvostepeni sud nije pravilno utvrdio sve činjenice i da su počinjene brojne povrede krivičnog postupka. Optuženi Bilčar istakao je da mu je žao zbog svega i da nije želio tuču.

– Nisam primjerno kažnjen, tražim pravednije suđenje da se osudim za ono kako je bilo. Ne bježim od istine – rekao je Bilčar.

Optuženi Mihajlović i ovaj put se branio sam, a i on je istakao da mu je žao zbog svega.

– Nisam učestovao u tuči i ja sam napadnut i bio prisiljen da se branim – kazao je Mihajlović.

Branilac Borovčanina, advokat Miljan Pucar smatra da u presudi ne stoji šta je i kada i kako uradio njegov klijent te je zatražio da se žalba tužioca odbije i predmet vrati na novo suđenje.

Isto traži i Đenadijin advokat Draško Zec koji smatra da su u prvostepenom potupku učinjene bitne povrede zakona o krivičnom postupku.

Presuda

Prema prvostepenoj presudi Milovanović je ubijen 18. oktobra 2018. godine tokom tuče između između dvije grupe mladića u banjalučkoj ulici Nikole Pašića kod parka poznatog kao “Kupusište” u centru Banjaluke. Na jednoj strani bio je ubijeni Milovanović sa prijateljima Borovčaninom i Đenadijom, a na drugoj Bilčar i Mihajlović.

Sukobu u kome je ubijen Milovanović prethodila je svađa u pekari “Marčelo” u Banjaluci.

Oni su se zatim našli u blizini pekare i potukli. Bilčar je iz gepeka BMW uzeo dizalicu i bacio prema Milovanoviću, a zatim ga je šrafcigerom ubo dva puta, u vrat i sljepočnicu i usmrtio. U to vrijeme trajala je tuča između Mihajlovića sa jedne, te Borovčnina i Đenadije sa druge strane.

Izvor: srpskainfo