U KOJE VRIJEME SE BUDITE? Idealan sat zavisi i od godina – tijelo se potpuno regeneriše, a mozak pamti sve!

U koje vrijeme idete na spavanje i budite se? U nastavku saznajte koji sat je idealan!

Idealan scenario je kada ustanemo rano i ujutru se probudimo odmorni i spremni za nove izazove. Međutim, dobro znamo da to nije uvijek moguće. Zbog prevelike odgovornosti ne možemo rano da odemo u krevet. Dakle, u koje vrijeme treba da odemo u krevet i da se probudimo osjećajući se osvježeno, a koje je najbolje vrijeme za buđenje?

Zdrav san je veoma važan. Tada naše tijelo ima vremena da se regeneriše i naš mozak može da zapamti i obradi sve što se dogodilo tog dana. Prema mišljenju stručnjaka, treba obratiti pažnju na dva aspekta koji će nam pomoći da poboljšamo kvalitet sna. Sve je u njegovoj količini i dosljednosti tokom vremena. Na šta još treba da obratimo pažnju?

Većina stručnjaka preporučuje odraslima da spavaju najmanje sedam sati noću. Ipak, to zaista zavisi od toga koliko imate godina. Pogledajte odnos između starosti i preporučene količine sna:

0-3 mjeseca – 14-17 sati
4-12 mjeseci – 12-16 sati
1-2 godine – 11-14 sati
3-5 godina – 10-13 sati
9-12 godina – 9-12 sati
13-18 godina – 8-10 sati
18-60 godina – minimalno 7 sati
61-64 godine – 7-9 sati
65 godina i više – 7-8 sati

Najbolji sati za spavanje

Cirkadijalni ritam je termin koji opisuje prirodni raspored mozga spavanja i buđenja. Moglo bi se reći da je to naš unutrašnji sat. Svako od nas doživljava prirodno smanjenje budnosti i povećanu budnost tokom dana. Istraživanja su pokazala da nam se najviše spava između 13:00 i 15:00 i između 2:00 i 4:00. Cirkadijalni ritam takođe određuje vaš prirodni raspored spavanja i jutarnjeg buđenja. Važno je to raditi u redovno vrijeme. Ovo će pomoći vašem mozgu da se brže navikne na ovaj raspored. Na kraju ćete doći do tačke u kojoj možete bez problema da zaspite i probudite se prije budilnika.

Kako odrediti optimalno vrijeme za odlazak u krevet i ustajanje?

Najbolje vrijeme za spavanje je kada možete da postignete količinu sna koju preporučuju stručnjaci za vašu starosnu grupu. Na primjer, ako morate da ustanete u 6 ujutru, trebalo bi da budete u krevetu do 23 sata. Uspostavljanje rasporeda spavanja će takođe biti od pomoći. Međutim, važno je da ga pratite svaki dan, čak i vikendom. Ako tokom nedjelje ustajete u 7 sati, a u subotu ili nedelju dozvolite sebi da legnete do podneva, ponedjeljak ujutru može da vam bude posebno težak.

(MONDO)